Eugen Teodorovici încearcă să îi convingă pe miniştrii de finanţe europeni să renunţe la acciza pentru țuica de casă, în cadrul reuniunii ECOFIN. În cazul în care propunerea ar fi acceptată, românii care produc mai puţin de 100 de litri ar urma să nu mai plătească acciza pe alcool.

Din păcate pentru români Eugen Teodorovici nu a reușit să ajungă la un acord. Mai multe state precum Bulgaria, Cehia şi Suedia s-au opus acestui proiect.

„Vor fi discuţii astăzi în întâlnire din Ecofin de la miniştrii de finanţe. Sunt, desigur, ţări cre au o altă opinie. O să încercăm să vedem care sunt şi argumentele, dacă mai sunt acestea vis a vis de propunerile pe care Romania le-a facut. Şi alte state precum Ungaria si alte state membre au inteles si sustine alaturi de noi aceste propuneri.

Sper totusi la final de zi să avem un accept pe ambele directive, adică la pachet. Asta a fost intenția României, stategia noastră de negociere ca presedinție a fost aceea de a obține un acord pe ambele directive”, a spus Teodorovici.

„Dorința noastră e să ajungem la un acord pe ambele directive, atât directiva legată de structura accizelor la alcool, cât și regimul general. Lucrurile sunt oricum avansate ca și discuții, sperăm să fie un accept al participanților. Sunt discuții încă, vor fi discuții astăzi, sunt diferite propuneri, sunt țări care desigur au alte opinii, o să vedem care sunt și argumentele, dacă mai sunt vizavi de propunerile pe care România le-a făcut. Mă bucur că sunt și alte state, precum Ungaria și alte state membre, care au înțeles și susțin și ele alături de noi aceste propuneri. Sper totuși, la final de zi, să avem un accept pe ambele directive, pentru că asta a fost intenția România, strategia noastră a fost aceea de a obține un accept pe ambele directive”, a declarat ministrul la sosire.