Iată care sunt evenimentele care au marcat piaţa imobiliară şi industria construcţiilor în anul ce a trecut:

•    New Europe Property Investments a cumpărat de la Portland Trust clădirea de birouri Floreasca Business Park pentru 100 mil. euro, cea mai mare tranzacţie de la începutul crizei şi până acum
•    Euro Mediterranee Consulting şi Sparkassen Immobilien au inaugurat cel mai mare mall construit în România, Sun Plaza din Piaţa Sudului, care are o suprafaţă construită de 210.000 mp
•    Programului „Prima Casă 2“ i s-a adăugat opţiunea de creditare a construcţiilor de la zero, în cazul căreia plafonul garantat este de 70.000 de euro, şi cea de creditare a construcţiilor realizate prin asocierea a minim şapte persoane, caz în care plafonul urcă până la 75.000 de euro. Ambele variante au fost un eşec. S-au acordat doar 5 credite pentru construcţii de la zero.
•    Datoriile statului către constructori s-au ridicat la 1,3 mld. euro, după ce 30.000 de firme mici şi mijlocii din industrie au intrat în insolvenţă sau faliment, iar numărul muncitorilor s-a redus la 250.000, jumătate faţă de 2008.
•    Piaţa terenurilor a fost impulsionată de două tranzacţii de proporţie. O subsidiară a suedezilor de la Ikea a plătit 34,6 mil. euro pentru achiziţia platformei industriale Timpuri Noi din Bucureşti şi un parteneriat format din managerii grupului BelRom şi ai Auchan au cumpărat 12 ha din terenul Electroputere Craiova, pentru circa 30 mil. euro.

În privinţa previziunilor pentru noul an, consultanţii sunt împărţiţi în două tabere: optimiştii văd o revenire a industriei spre finalul lui 2011, iar pesimiştii îl etichetează ca fiind anul falimentelor. Vedeţi mai jos care sunt principalele aşteptări:

•    Constructorii speră ca bugetul de 7 mld. euro rezervat de Guvern pentru investiţii să le resusciteze afacerile şi se aşteaptă să îşi recupereze mare parte din creanţele acumulate.
•    Evenimentele de la finalul anului 2010 au semănat optimism în planurilor investitorilor concentraţi pe zona de birouri. Consultanţii spun că jucătorii au început să capete apetit şi pentru investiţii de peste 100 mil. euro. Cu toate acestea livrările de noi clădiri de birouri în 2011 se anunţă a fi la un nivel minim, de sub 100.000 mp, ceea ce înseamnă o scădere considerabilă faţă de ce s-a înregistrat în 2010 – 330.000 mp de noi spaţii (incluzând şi clădirea Petrom City).
•    Volumul investiţiilor imobiliare se estimează că va cunoaşte o creştere de 10-20%, comparativ cu nivelul de 250 mil. euro raportat în 2010.
•    După ce la început de an programul „Prima Casă“ a luat o pauză până la hotărârea unui nou buget pentru 2011, jucătorii din piaţă aşteaptă o nouă variantă a acestuia. Printre opţiunile de îmbunătăţire se numără creşterea plafonului de garantare de la 60.000 euro, cât este în prezent, la peste 100.000 de euro; reducerea expunerii statului la doar 50% pe fiecare credit, faţă de 95% în acest moment, şi garantarea împrumutului din partea statului doar pentru o perioadă de şapte ani.
•    Anul 2011 va fi anul falimentelor. Se estimează că anul acesta vor intra în insolvenţă sau faliment proiecte imobiliare în valoare totală de 500 mil. euro, fără a include proprietăţile deţinute de persoane fizice.
•    Consultanţii estimează o creşte cu 230.000 mp a stocului de spaţii de retail modern, din care circa 210.000 mp sunt dezvoltaţi în oraşe secundare din ţară. Noile livrări vor ridica stocul total de spaţii comerciale la cifra de 1,62 milioane de metri pătraţi.

MINI Interviu

Radu Lucianu, managing director CB Richard Ellis România

Putem vorbi la început de an de existenţa unui portofoliu imobiliar care să devină atractiv şi pentru investitori instituţionali sau proiectele de pe piaţă sunt interesante doar pentru fondurile oportuniste?

Investitorii instituţionali au numeroase oportunităţi în piaţă – atât clădiri ce oferă stabilitate financiară, care au chiriaşi recunoscuţi ca fiind solvabili şi care oferă randamente anuale bune, cât şi proiecte blocate în diferite stadii din cauza finanţării. Conform negocierilor pe care le avem, ne aşteptăm ca în următoarele 12-18 luni aceste tipuri de tranzacţii să crească atît ca număr cât şi ca valoare.

Ce sectoare de piaţă sunt vizate de tranzacţiile care sunt în pregătire în acest moment?

Există interes în piaţa pentru birouri, terenuri cu o poziţionare foarte bună, centre comerciale şi parcuri logistice – în această ordine.

Este posibil ca anul acesta să genereze un volum invesţional superior lui 2010? La ce creştere ne putem aştepta?

Ne aşteptăm la o creştere de 10-20% a volumului investiţional pentru anul acesta.