Cele două terenuri, unul de 25.268 mp şi altul de 25.721 mp, sunt localizate pe strada Jandarmeriei şi fac parte din portofoliul de terenuri al companiei cu destinaţie rezidenţială Adama, firmă deţinută de Immofinanz, ale cărei active sunt vândute acum, pe rând. Pe cele două loturi, Adama avea gândit un proiect rezidenţial şi unul de birouri. Cei doi investitori nu au dezvăluit valoarea tranzacţiei.

„Suntem încântaţi că am finalizat o nouă etapă în strategia noastră de a vinde proprietăţi care nu se identifică cu portofoliului nostru birouri şi de retail. Vom continua procesul de vânzare pentru portofoliul extins de terenuri premium deţinut de Adama, terenuri care sunt potrivite în special dezvoltărilor rezidenţiale”, a declarat Fulga Dinu, Country Manager Operations pentru Immofinanz România.

Antreprenorul belgian Didier Balcaen, fondator şi CEO al Speedwell, companie care coordonează procesul de dezvoltare al Unirii View, turnul de birouri al fostului pilot de raliuri Yves Weerts, a anunţat la începutul acestui an achiziţia unui teren de două hectare în nordul Bucureştiului pentru un proiect de birouri care va avea o suprafaţă de 25.000 mp. Acesta este primul proiect pe care Didier Balcaen îl dezvoltă din calitate de beneficiar, firma sa oferind servicii de specialitate pentru mai multe proiecte dezvoltate de investitori belgieni în România.

„Terenurile de pe strada Jandarmeriei reprezintă veriga lipsă în completarea portofoliului rezidenţial Speedwell pe segmentul premium de piaţă. Terenurile în sine vor fi deservite de facilităţi precum centre de retail, de relaxare şi zone de birouri în vecinătatea directă. Una dintre aceste zone de birouri este reprezentată de noul proiect de birouri Speedwell situat pe DN1”, a declarant Didier Balcaen, general manager Speedwell.

CITIŢI ŞI Se încing investiţiile belgienilor în România: Au cumpărat zeci de hectare de teren în câteva luni

Curăţarea portofoliului

Immofinanz a mai anunţat că şi alte terenuri situate în Bucureşti sunt în proces de vânzare şi vor fi vândute în perioada următoare. Procesul de vânzarea a proprietăţilor ce au aparţinut Adama a început încă din toamna anului trecut. Atunci a fost vândut un teren situat pe bulevardul Ghencea din Bucureşti, în suprafaţă de 1,2 hectare, şi altul amplasat pe strada Erou Iancu Nicolae din Voluntari, în suprafaţă de 1,3 hectare.

 

Unul dintre cele mai importante active scoase pe piaţă este terenul fostei fabrici Ventilatorul, în suprafaţă de 5,3 hectare. Compania şi-au vândut în 2016 toate proprietăţile de pe sectorul industrial-logistic către Logicor. Pe lângă terenul Ventilatorul, compania mai are şi fosta platformă industrială Rocar, în suprafaţă de 18 hectare. Pe ambele loturi au fost gândite ample proiecte de locuinţe.
 

Immofinanz a devenit unicul acţionar al Adama în urmă cu şase ani, după o tranzacţie de 42,43 mil. euro. Fondatorii firmei, oamenii de afaceri israelieni David Flusberg, Isaac Cohen şi fiul său Dvir Cohen Hoshen s-au ales de pe urma vânzări cu câte 675.000 de euro fiecare. Reprezentanţii Immofinanz spun că toate apartamentele construite de Adama au fost vândute.

O altă proprietate aflată la  vânzare este fostul mall Armonia Arad, pe care austriecii au plătit peste 100 mil. euro în 2007, dar care a fost închis şi transformat parţial în spaţii industriale.

Investitorul are în România 15 proprietăţi funcţionale, evaluate la 622,3 mil. euro, care reprezintă 14,6% din întregul portofoliul de clădiri de birouri al Immofinanz, respectiv 23,1% din întregul portofoliu de retail al austriecilor.