Țara care a luat o decizie foarte drastică! Oricine poate fi concediat dacă nu se vaccinează

Este vorba despre un act normativ, aprobat în procedură de urgenţă, care permite concedierea angajaţilor, atât din sectorul public cât şi din cel privat, care nu se vaccinează anti-COVID, conform informațiilor transmise de reuters.com

Acei angajaţi care refuză vaccinarea şi nici nu-şi pot desfăşura activitatea în regim de telemuncă (sau refuză telemunca) pot fi suspendaţi pentru o perioadă de maxim trei luni, fără plata salariului, iar dacă nu se vaccinează până la terminarea acestei perioade de suspendare pot fi concediaţi, potrivit prevederilor adoptate.

Dispoziţiile noii legi, care conform presei letone intră în vigoare imediat, nu se aplică persoanelor trecute prin boală. Letonia este prima ţară din UE care a revenit toamna aceasta la lockdown din cauza creşterii puternice a numărului cazurilor de COVID-19, iar luni a declarat stare de urgenţă sanitară pentru trei luni. Guvernul de la Riga a cerut ajutor medical extern, în timp ce paturi pentru pacienţii COVID-19 sunt instalate inclusiv pe culoarele sau prin garajele spitalelor copleşite de numărul mare de bolnavi.

Amintim că Letonia a înregistrat joi 2.347 noi cazuri de COVID-19 şi 47 de decese ale unor persoane infectate. Aproximativ 61% din populaţia adultă letonă este vaccinată anti-COVID cu schema completă, sub media de 75% a UE, Letonia având astfel una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din blocul comunitar după cele din Bulgaria, România şi Croaţia.

Numărul infectărilor a explodat

Potrivit presei străine, în cursul zilei de luni, Letonia a declarat stare de urgenţă sanitară pentru o perioadă de trei luni din cauza creşterii bruşte a numărului de infectări cu noul coronavirus până la niveluri record.

De menționat este faptul că decizia introducerii stării de urgență vine și în contextul în care rata de vaccinare a populaţiei din Letonia împotriva COVID-19 rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, informează AFP.

În ceea ce privește evoluția pandemiei, potrivit sursei citate, numărul zilnic al infectărilor a depăşit deja pragul de 1.000 în această ţară cu 1,9 milioane de locuitori, înregistrând astfel un ritm de răspândire a pandemiei superior celui constatat în prima parte a anului 2021.

Noile reglementări stabilite de Guvernul de la Letonia prevede că începând cu ziua de luni, masca de protecție devine obligatorie în toate clădirile deschise pentru public şi toţi angajaţii din sectorul public vor trebui să fie vaccinaţi până pe 15 noiembrie.