"Pe parcursul anului 2016, în vederea exercitării atribuţiilor, poliţiştii de imigrări în cooperare cu lucrători din cadrul structurilor cu atribuţii relevante în domeniu au efectuat peste 855 de verificări, la nivel naţional, la sediile unor societăţi comerciale, care au angajaţi cetăţeni străini cu scopul de a constata modul în care sunt respectate prevederile legale atât de către angajatori cât şi de angajaţi. (…) Astfel, în cadrul activităţilor desfăşurate au fost verificate peste 1.500 de societăţi comerciale şi au fost depistaţi 261 de străini care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale, dintre care 175 se aflau cu şedere legală în România, însă nu îndeplineau condiţiile legale pentru a desfăşura astfel de activităţi, iar 86 nu aveau drept de şedere pe teritoriul ţării noastre", precizează sursa citată.

Potrivit sursei citate, pentru neregulile constatate poliţiştii au aplicat 621 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 212 societăţilor comerciale, valoarea totală a amenzilor fiind de 1.111.850 lei.

Totodată, pentru alţi patru angajatori au fost întocmite acte premergătoare pentru nerespectarea legii referitoare la primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract de muncă.

IGI precizează că, în prezent, pe teritoriul României se află aproximativ 5.900 cetăţeni străini care desfăşoară activităţi lucrative cu forme legale, ceea ce reprezintă 9% din numărul străinilor din ţara noastră, cei mai mulţi provenind din state precum China, Turcia, Filipine, India şi Serbia. (Sursa: Agerpres)