În contextul în care preţul barilului Brent a scăzut sub pragul simbolic de 60 de dolari, bugetele ţărilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord MENA se află sub presiune. Cheltuielile legate de Apărare în această regiune mare producătoare de brut ar urma să se stabilizeze anul viitor, după ce au crescut cu aproape 30% în perioada 2011-2014, potrivit unui raport al firmei americane de consultanţă IHS.

Din contră, "scăderea cursului petrolului urmează să aibă un efect pozitiv asupra creşterii economice a Chinei, Indiei şi Indoneziei, mari consumatori de brut şi va ajuta finanţele guvernamentale" ale acestor ţări, subliniază studiul. Astfel, China şi India urmează să continue să afişeze o creştere a bugetelor alocate Apărării de peste 5% în anii următori.

Pentru prima dată din 2010 încoace, cheltuielile mondiale legate de Apărare au început să crească în 2014, atingând uşor 0,85% – 1.597 miliarde de dolari.

Această creştere poate fi atribuită în principal temperării bazei bugetului militar al Statelor Unite, numărul unu mondial, dar şi unei creşteri puternice a cheltuielilor în Rusia, +17,8% în 2014, la 2.500 de miliarde de ruble şi în regiunea MENA.

Firma de consultanţă IHS, specializată în sectorul energetic, preconizează o stabilizare a cheltuielilor mondiale în domeniul Apărării în următorii doi ani, subliniind că totul va depinde de evoluţia crizelor geopolitice în curs.

"Îngrijorate de acţiunile ruseşti în Europa de Est, multe ţări din regiune au început să anuleze reducerile angajate în urma crizei financiare mondiale, în timp ce operaţiunile americane contra Statului Islamic au permis stoparea scăderii cheltuielilor de exploatare, una dintre principalele cauze ale declinului bugetului american în ultimii trei ani", explică experţi de la IHS.

Firma americană de consultanţă preconizează, de asemenea, că NATO va înceta, începând din 2019, să însumeze peste jumătate din cheltuielile mondiale în domeniul Apărării, în contextul în care Alianţa aduna aproape două treimi în 2010.