În această îndelungată istorie, ICPE s-a manifestat întotdeauna ca organizație implicată nemijlocit în realitățile vremii, plasându-se  la confluența drumului nobil al științei dedicată cunoașterii, cu ingineria şi tehnologia, chiar dacă în anumite perioade, datorită managementului defectuos au fost și probleme grave de funcționalitate.

Un vârf de lance

Astăzi, ICPE reprezintă o structură complexă ce acoperă o gamă largă de activități inovative, conectate prin profilul ELECTRIC.  Echipa care a preluat managementul ICPE, societate care la data respectivă avea sechestre, datorii și probleme sociale grave,  a adus până astăzi societatea la stadiul unei firme de prestigiu, cu 80% din cifra de afaceri ( câteva milioane de USD)  export global de produse Hi-Tech, dezvoltate la cererea clientului și 20% proiecte de cercetare finanțate de  Comisia Europeană, inclusiv proiecte cu agenția Spațială Europeană (ESA). ESA pregătește o nouă generație de lansatoare ARIANE 6, iar Icpe este furnizor cu două componente pentru aceste sisteme. Icpe lucrează pentru Agenție împreună cu două firme europene de prestigiu Thales și SABCA și  această carte de vizită spune foarte multe. De altfel, cei care au urmărit online aniversarea ”ICPE 70” au avut ocazia să vadă ”live”  opinia unor personalități de prestigiu din țară și din străinătate despre brandul Icpe (https://www.icpe.ro/70th-plus-icpe-anniversary/).

Istoria ICPE este  punctată   de directori cu personalitate marcantă, profesori universitari, specialiști de prestigiu (chiar și în perioada comunistă) și nu de specialiști în organizarea de ”bâlciuri și parcuri de distracții”  Doctoratele acestor specialiști sunt lucrări de pionierat în domeniile de activitate ale  ICPE. Școala tradițională creată la ICPE, expertiza câștigată, acumulările integratoare, cultura de firmă şi, mai ales, spiritul celor care au trecut pe aici, toate se constituie, azi pentru mâine, în istoria ICPE.

Manevre oneroase

Odată devenit acționar majoritar cu o deținere de 50,3%, printr-o manevră oneroasă, în perioada în care acționarul majoritar, ASOCIAȚIA SALARIAȚILOR Icpe se găsea în procedură de lichidare, SIF4 a trecut la măsuri transparente pentru valorificarea clădirilor ICPE, după modelul AVICOLA, UNISEM, BUCUR, IMGB etc, prima dintre ele fiind tentativa de divizare a societății în vederea valorificării imobiliare a principalei clădiri din Icpe, plasată în lungul cheiului Dâmboviței, vis-a-vis de Parcul Văcărești. Un Penthouse amplasat aici devine foarte atragător, chiar dacă pentru asta trebuie  sacrificat exportul ICPE  de componente pentru domeniul spațial. Cui îi mai pasă de așa ceva ?

Chiar dacă astăzi, după un drum lung, cu eforturi și sacrificii ale întregului personal, Icpe reprezintă  un brand de prestigiu unic în peisajul economic românesc, după cum se poate vedea și vizitând website-ul ICPE, SIF4 prin reprezentanții săi și-a propus să oprească acest drum. SIF4 propune pentru managementul ICPE numai persoane clientelare, care nu au nici un fel de experiență în domeniile de expertiză ale Icpe, fiind calificate numai prin calitatea de membri în diverse Consilii de Administrație sau funcții publice bine remunerate și recomandate de atașamentul necondiționat față de conducerea SIF4. Este ușor de constatat, de exemplu,  că prima grijă a noii conduceri de la UNISEM, impusă de SIF4 a fost valorificarea activelor, iar acest model se dorește probabil a fi acum aplicat și la ICPE.

Interese imobiliare

SIF4 dorește să impună la ICPE  un domn Sorin Marica, specialist în organizarea de ”bâlciuri și parcuri de distracții” după cum reiese din înregistrările aferente afacerilor dânsului în zona Dracula Park și Hanul Dracula. Dânsul vrea să administreze o firmă de prestigiu precum Icpe după ce a fost administrator la falimentul de notorietate Dracula Park iar administrarea Hanului Dracula, despre care ziarele spun că ar folosi o clădire din patrimoniul Dracula Park,  se remarcă printr-o administrare ”performantă” cu pierderi de aproape un milion de lei în 2018/2019.

Echipa SIF4 ”rulează” aceeași oameni la conducerea societăților din subordine, pentru salarii sau indemnizații grase (vezi TAROM, BUCUR etc) care sunt puși să execute anumite interese de grup, doar că la ICPE nu se potrivește rețeta. ICPE are nevoie de specialiști și management performant și acestea nu pot fi asigurate pe criterii clientelare. ICPE s-ar face de râs!

Jos ghearele de pe ICPE

Presiunea psihologică exercitată de reprezentanții SIF4, care vor cu orice preț să preia discreționar ICPE, în profund dispreț față de ceilalți acționari minciuna, atitudine discreționară, disprețul față de angajați, toate acestea fac foarte rău societății și pot conduce la dezechilibrul Icpe, într-un moment deosebit de fast, când ar trebui acțiuni pentru dezvoltăm acestei societați.

Am vorbit cu personalul ICPE și acesta nu dorește decât să fie lăsat să muncească ca și până acum, fără presiuni imobiliare și fără impunerea la conducerea societății a unor persoane clientelare care pot ușor conduce la falimentarea ICPE.