Acesta a fost inclus în GUINESS WORLD RECORDS şi a primit titlul de ”cel mai mic film din istorie”. ”A Boy and His Atom” surprinde un personaj – Atom, care se împrieteneşte cu cel mai mic element din univers: atomul. Filmul ilustrează aventura celor doi; acesta include un dans, un joc şi o săritură de pe trambulină. Având o coloană sonoră dinamică, filmul reprezintă o modalitate unică de a transpune ştiinţa în afara comunităţii de cercetare, fiind o metodă pedagogică alternativă.
„Să filmezi, să poziţionezi şi să modelezi atomii pentru a putea crea un film original la nivel atomic este o ştiinţă precisă şi complet nouă. În cadrul IBM, cercetătorii nu doar citesc despre ştiinţă, ci o şi realizează. Acest film este un mod distractiv de a împărtăşi oamenilor elemente la scară atomică, în timp ce se pot realiza dialoguri cu studenţii şi alte persoane, despre noile frontiere ale matematicii şi ştiinţei”, a declarat Andreas Heinrich, Principle Investigator, IBM Research.
Pentru realizarea acestui film, oamenii de ştiinţă au creat imagini ale atomilor aranjate individual, rezultând 242 de cadre unice. Realizarea celui mai mic film din lume nu este un domeniu cu totul nou pentru IBM.
Pe parcursul deceniilor, oamenii de ştiinţă din cadrul IBM Research au studiat materialele la scară nanometrică pentru a explora limitele de stocare a datelor. În istoria sa de 101 ani, compania IBM a investit în cercetarea ştiinţifică pentru a dezvolta viitorul tehnicii de calcul.