UPDATE. Potrivit ministrului finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, aceste două propuneri au fost făcute de către asociaţiile primarilor la Ministerul Administraţiei şi Internelor, urmând ca mâine, în Guvern, să se ia o decizie în privinţa taxelor locale.

Gheorghe Ialomiţianu a precizat, astăzi, la o conferinţă de presă, că există două propuneri venite de la asociaţiile primarilor: una vizează eliminarea pafonului de 20% prevăzut în Codul fiscal pentru libertatea autorităţilor locale de a majora impozitele şi taxele e locale, iar cea de-a doua se referă la stabilirea unor criterii clare ce ar permite majorarea diferenţiată a taxelor şi impozitelor locale în funcţie de nivelul de dezvoltare a zonei şi de "puterea de plată a contribuabililor".

Ministrul a precizat că nu există posibilitatea ca taxele să fie majorate cu 50% anul viitor, deoarece Ministerul Justiţiei spune că "nu este posibil să lăsăm libertate toală autorităţilor locale" în stabilirea taxelor şi impozitelor locale, astfel încălcându-se Constituţia.

Astfel, mâine, în şedinţa de Guvern, reprezentanţii Ministerului de Interne vor prezenta punctul de vedere al autorităţilor locale, iar Ministerul Finanțelor va susține varianta introducerii criteriilor privind majorarea diferențiată în funcție de zonă și de veniturile contribuabililor.

Unii primari doresc majorarea taxelor locale cu 50%
“Sunt discuţii legate de a elimina acea posibilitate de a majora taxele şi impozitele locale cu 20%. Mulţi primari doresc să majoreze cu mai mult, unii doresc şi cu 50%”, a spus Ialomiţianu.

Conform ministrului, sunt unele localităţi unde oamenii pot plăti mai mult, întrucât sunt multe localităţi unde taxele şi impozitele sunt foarte mici.

Vezi aici interviul integral acordat postului public de televiziune.

“Avem discuţii cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu autorităţile locale să modificăm acel articol care prevede o majorare de 20%. Discuţiile se poartă să creştem acest procent la 50%, pentru că sunt localităţi în care oamenii pot plăti mai mult, dar nici nu vrem să lăsăm la latitudinea primarilor să mărească cum vor ei”, a spus ministrul.

Ialomiţianu a precizat că se doreşte impunerea unor criterii clare şi stricte prin care primarii pot decide majorarea taxelor şi impozitelor locale, criterii care să ţină cont de mai mulţi factori, printre care nivelul de dezvoltare al unei zone sau cartier.

“Vrem să lăsăm mai multă flexibilitate primarilor”, a explicat ministrul Finanţelor Publice.