Conform rezultatelor după numărarea a 90% din voturi, Chavez a obţinut 54,42% din sufragii, comparativ cu 44,97% pentru Henrique Capriles, conform autorităţilor electorale.

Obţinând la scrutinul de duminică peste 7,44 milioane de voturi, comparativ cu cele 6,15 milioane realizate de Capriles, preşedintele Chavez a reuşit să câştige mai multe sufragii decât la precedenta sa realegere, în 2006, când l-a învins pe opozantul Manuel Rosales cu o diferenţă de 25 de puncte procentuale, obţinând atunci 62% din voturi.

"Am atins una din cele mai mari rate de participare la vot din ultimele decenii", de 80,94%, a precizat preşedintele Consiliului Electoral Naţional (CNE), Tibisay Lucena, la anunţarea rezultatelor.

Anunţul privind realegerea lui Chavez, care a promis în timpul campaniei "să aprofundeze revoluţia (sa) bolivariană", a fost salutat prin focuri de artificii în capitala Caracas.

"Mulţumesc poporului meu iubit! Trăiască Venezuela! Trăiască Bolivar!" şi "Mulţumesc lui Dumnezeu! Mulţumesc tuturor", a scris imediat învingătorul pe contul său de Twitter.

Imediat după, într-un scurt discurs la sediul său de campanie, Capriles şi-a respectat angajamentul de a nu contesta rezultatele, felicitându-l pe preşedintele reales, şi a mulţumit celor peste 6 milioane de persoane care au avut încredere în el şi i-au acordat votul.

"Pentru a câştiga, trebuie să înveţi să pierzi", a declarat fostul guvernator al statului Miranda, al doilea cel mai populat stat din Venezuela, care a reuşit să reunească sub candidatura sa majoritatea concurenţilor din opoziţie, deopotrivă de dreapta şi de stânga, lucru care i-a permis să înregistreze un scor istoric pentru un reprezentant al opoziţiei după venirea lui Hugo Chavez la putere.

Aproape de miezul nopţii, preşedintele reales a apărut îmbrăcat cu o cămaşă roşie la balconul palatului prezidenţial Miralfores pentru a se adresa miilor de susţinători adunaţi să sărbătorească victoria favoritului lor.

Sub aclamaţiile mulţimii, el a salutat o luptă (electorală) democratică.

Acuzat deseori de autoritarism sau de populism, Hugo Chavez s-a prezentat, dimpotrivă, ca un susţinător al alegerilor, organizând 15 scrutine în peste 14 ani de putere, a reamintit el în cursul zilei de duminică.

Ales preşedinte în 1998 cu 56% din voturi, el a fost reales în 2000 cu 56,9% din sufragii. În 2002, acest fost militar el însuşi pucist a fost victima unei tentative de lovitură de stat pusă la cale de mediile de afaceri înainte de a câştiga în 2004 un referendum de revocare din funcţie convocat de opoziţie.

De neînlăturat, el a câştigat din nou fără probleme alegerile prezidenţiale din 2006, după care a înregistrat singurul său eşec electoral, în 2007, când venezuelenii au respins o nouă reformă constituţională. În 2009, şeful statului a reuşit totuşi să obţină prin referendum un amendament care permite un număr nelimitat de mandate pentru preşedinte.

Fostul locotenent-colonel în vârstă de 58 de ani, slăbit o perioadă de un cancer diagnosticat în iunie 2011, a beneficiat din nou de sprijinul claselor populare, majoritare în rândul celor 28,9 milioane de venezueleni, datorită în special numeroaselor programe sociale adoptate de guvern.

Finanţate din veniturile din petrol – Venezuela dispune de cele mai importante rezerve de petrol din lume -, aceste programe au permis îmbunătăţirea vieţilor multor venezueleni în domeniile sănătăţii, locuinţelor şi educaţiei. Ţara rămâne însă marcată de o criminalitate puternică, de o inflaţie galopantă (26,7% în 2007 conform băncii centrale) şi de o corupţie endemică (Venezuela se află pe poziţia 172 din 182 în clasamentul pe 2011 al celor mai corupte ţări realizat de Transparency International).

Acest scrutin a fost urmărit îndeaproape în străinătate, unde Chavez şi politica sa stârnesc deseori controverse, în special în SUA, primul partener comercial al ţării şi primul client al exporturilor sale de petrol.
Sursa: Agerpres