Comisia de reglementare a sectorului asigurărilor din China a anunţat vineri că şi-a dat acordul pentru ca firma din Thailanda să achiziţioneze 15,57% din Ping An, al doilea mare asigurator chinez. După acest anunţ, acţiunile Ping An au crescut puternic la bursă.

Decizia grupului bancar britanic HSBC de a renunţa la participaţia deţinută la Ping An face parte din planul de renunţare la unele active care nu sunt de bază, pentru majorarea profitabilităţii. HSBC intenţionează să renunţe la 30.000 de angajaţi până la sfârşitul anului viitor, să se extindă pe pieţele emergente şi să vândă active pentru a îndeplini noile cerinţe privind capitalul.

HSBC a cheltuit 1,7 miliarde de dolari între 2002 şi 2005 pentru a obţine o participaţie de 15,6% în Ping An Insurance.

Pentru grupul Charoen Pokphand din Thailanda, achiziţia reprezintă o extindere semnificativă a serviciilor sale financiare. Afacerile Charoen Pokphand includ sectorul agriculturii, alimentar, imobiliar şi producerea de motociclete.

HSBC va obţine un profit înainte de taxe de până la 6,5 miliarde de dolari în urma vânzării participaţiei deţinute la Ping An conform unei estimări a analistului Jim Antos, de la Mizuho Securities. Această tranzacţie va ajuta banca britanică să-şi majoreze indicele de adecvare a capitalului Tier 1 de la 13,1 la 13,6%.

HSBC este o bancă înfiinţată la Hong Kong şi Shanghai în 1865 şi tradiţional s-a concentrat pe piaţa asiatică. În prezent, HSBC are 7.500 de sucursale în peste 80 de ţări şi regiuni. Cu active de 2.720 miliarde de dolari, HSBC este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din lume.
Sursa: Agerpres