Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1. – (1) In vederea asigurarii armonizarii mecanismelor si instrumentelor vizand piata interna a produselor si serviciilor si pentru asigurarea protectiei consumatorilor se infiinteaza Comitetul Interministerial pentru Supravegherea Pietei Produselor si Serviciilor si Protectia Consumatorilor, denumit in continuare Comitetul interministerial, organism fara personalitate juridica, care va functiona pe langa Ministerul Industriei si Comertului.
(2) Componenta Comitetului interministerial este prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2. – Comitetul interministerial asigura colaborarea dintre autoritatile administratiei publice centrale, pe de o parte, si colaborarea dintre aceste autoritati si structurile civile, pe de alta parte, in vederea:
a) dezvoltarii si perfectionarii Sistemului national de supraveghere a pietei produselor si serviciilor, concept care reprezinta totalitatea institutiilor, mecanismelor, metodelor si procedurilor de control necesare in vederea protejarii vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor, precum si a mediului inconjurator;
b) perfectionarii cadrului legislativ si institutional in materie, care sa indeplineasca cerintele de integrare in piata unica europeana;
c) accelerarii procesului de armonizare a legislatiei nationale cu legislatia comunitara in domeniu.
Art. 3. – Comitetul interministerial are urmatoarele atributii:
a) analizeaza si evalueaza sistemul actual de supraveghere si control al pietei din Romania;
b) studiaza sistemul de supraveghere a pietei din unele tari ale Uniunii Europene;
c) implementeaza, in baza analizelor si evaluarilor efectuate, Sistemul national de supraveghere a pietei produselor si serviciilor, care sa raspunda urmatoarelor cerinte:
– stabilirea responsabilitatilor operatorilor economici;
– delimitarea clara a atributiilor organismelor de control abilitate;
– stabilirea metodelor si tehnicilor de control;
– transparenta procedurilor si siguranta mecanismelor de inspectie si control;
– perfectionarea procedurilor de informare si colaborare intre institutiile cu competenta in materie;
d) propune ministrului industriei si comertului solutii si programe de implementare a cadrului legislativ si institutional necesar;
e) il informeaza periodic pe ministrul industriei si comertului despre fenomenele aparute pe piata in domeniile mentionate la art. 2 lit. a)-c).
Art. 4. – Comitetul interministerial este condus de directorul general al Directiei generale comert interior din cadrul Ministerului Industriei si Comertului, in calitate de presedinte, sau, in lipsa acestuia, de unul dintre vicepresedinti.
Art. 5. – Secretariatul Comitetului interministerial va fi asigurat de Ministerul Industriei si Comertului.
Art. 6. – Comitetul interministerial se intruneste ori de cate ori este necesar, la convocarea presedintelui sau a unuia dintre vicepresedinti.
Art. 7. – In termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari institutiile prevazute in anexa isi vor desemna reprezentantii in Comitetul interministerial.
Art. 8. – In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari Ministerul Industriei si Comertului va elabora proiectul regulamentului de organizare si functionare a Comitetului interministerial, care va fi analizat si adoptat in prima sedinta a acestuia. Regulamentul va fi aprobat prin ordin al ministrului industriei si comertului in termen de 10 zile de la data adoptarii si va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.