Comisia dorește să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenționat în mod indirect clienții vânzând acestora energie electrică la prețuri sub nivelul pieței sau achiziționând de la aceștia la prețuri peste nivelul pieței. Hidroelectrica este controlată de către statul român și există indicii potrivit cărora statul ar fi influențat deciziile de a încheia aceste contracte în condițiile date.
În decembrie 2009 și decembrie 2010, în urma licitațiilor publice de pe piața angro de energie electrică a României, OPCOM, Hidroelectrica a încheiat două contracte bilaterale cu producătorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract având ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrică pe an, la prețuri care par să se situeze sub nivelul pieței.
ALRO Slatina are în derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrică pe an la un preț foarte apropiat de costul de producție al Hidroelectrica, preț care urmează a fi indexat anual pe baza cotației aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).
Contractele între Hidroelectrica și opt comercianți de energie electrică, unele contracte datând din 2004, precum și contractele între Hidroelectrica și doi producători industriali au fost încheiate la prețuri care par a fi sub nivelul prețului practicat pe piață. Pe de altă parte, în contractele încheiate cu doi producători de energie termică, Hidroelectrica a cumpărat energie electrică la prețuri care par a fi mai ridicate decât prețurile practicate pe piață.
Așadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite în definitiv statului, toate aceste contracte par să fi fost, în mare măsură, în avantajul întreprinderilor selectate, în timp ce concurenții au trebuit să plătească prețurile practicate pe piață.
Vicepreședintele Comisiei care răspunde de politica în materie de concurență, dl Joaquín Almunia, a declarat: „Subvențiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de funcționare ale întreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurenței tot atât de semnificativ ca și cel provocat de subvențiile directe. Trebuie să verificăm dacă tarifele preferențiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clienții care au beneficiat de acestea în comparație cu concurenții lor de pe piața internă”.