Discuţiile de duminică de la Bruxelles au fost suspendate în jur de miezul noptii. Au urmat negocieri bilaterale între Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, şi toţi liderii europeni prezenţi la acest summit. Frans Timmermans, considerat iniţial favorit pentru preşedinţia Comisiei Europene, nu este agreat de popularii europeni si de statele din Blocul de Est. Ca urmare, alte trei nume au început sa fie vehiculate pentru şefia Comisiei: Kristalina Georgieva (Bulgaria), fost comisar european pentru Buget şi Resurse Umane şi actual director executiv al Băncii Mondiale, Michel Barnier (Franţa), negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, şi Leo Varadkar, premierul Irlandei. Toţi trei au susţinerea PPE, partidul ce deţine cele mai multe fotolii in noul Parlament European.

Varianta cu Frans Timmermans în fruntea Comisiei Europene este susţinută de cancelarul german Angela Merkel, însă planul acesta nu prevede pentru PPE decât preşedintia Parlamentului European, un rol fără o putere reală, şi desemnarea persoanei care va ocupa funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. Popularii europeni nu sunt, fireşte, mulţumiti de această variantă de lucru.

După 20 de ore de discuţii, ceea ce transformă acest summit în cel mai lung Consiliu European de până acum, şedinţa a fost din nou suspendată luni, urmând ca discuţiile să fie reluate marţi la ora locală 11:00 (ora 12:00, ora României), a informat pe Twitter Preben Aamann, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European.