UPDATE:

Peste 22.500 de persoane cu 10.200 de mijloace de transport au intrat în ţară, în ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, pe data 17 mai, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control aproximativ 38.500 persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 18.500 mijloace de transport (din care 10.600 automarfare). În urma verificărilor suplimentare efectuate în linia a doua, au fost trimise spre izolare/carantină la locuinţă de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică aproximativ 7.000 de persoane.

Pe sensul de intrare au fost aproximativ 22.500 persoane cu 10.200 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire – 16.000 persoane cu 8.300 mijloace de transport. Frontiera cu Ungaria a fost tranzitată de aproximativ 27.700 de persoane şi 12.400 de mijloace de transport (5.800 automarfare), din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 16.900 de persoane cu 6.680 mijloace de transport. Principalele puncte de trecere unde au fost dispuse astfel de măsuri sunt: PTF Nădlac I – 2.862 (din care 1.705 pe jos), PTF Nădlac II – 2.250, PTF Vărşand – 494, PTF Borş – 462.

“Menţionăm că, începând de ieri, pentru fluidizarea traficului, în cooperare cu autorităţile de frontieră ungare, a fost redirecţionat traficul prin alte două puncte de trecere de la graniţa comună româno-ungară, PTF. Vărşand – judeţul Arad şi PTF Petea – judeţul Satu Mare. A fost suplimentat personalul Poliţiei de Frontieră planificat să desfăşoare activităţi la controlul de frontieră, acesta fiind dotat cu terminale mobile pentru efectuarea formalităţilor de frontieră (pentru persoanele care vin pe jos)”, arată sursa citată.

Poliţia de Frontieră precizează că formalităţile necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în ţară, persoanele sunt preluate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea triajului epidemiologic în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă sau carantină instituţionalizată.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic online care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Știre inițială:

A fost haos în acest weekend-ul, primul după ieşirea din starea de urgenţă. La punctul de trecere a frontierei Nădlac I, sute de persoane au tranzitat frontiera în ambele sensuri. Din cauza numărului record de persoane, între autorități și cei care aşteptau efectuarea formalităţilor şi anchetelor epidemiologice s-au produs tensiuni la cote maxime. Oamenii au huiduit, fluierat şi claxonat insistent, în semn de nemulţumire că trebuie să aştepte chiar şi opt ore pentru a trece graniţa. La un moment dat, au existat și îmbrânceli între jandarmi și cei aflați la coadă.

Luni dimineață, aglomeraţia de la frontiera cu Ungaria s-a mai redus în judeţul Arad. Cu toate acestea, dimineaţă se așteaptă aproximativ 4 ore pentru procedurile de tranzitare pe sensul de intrare în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.

Conform Poliţiei de Frontieră Arad, la PTF Nădlac I se aşteaptă patru ore pentru intrarea în România şi sunt deschise şapte artere, însă au mai fost înfiinţate şi opt posturi de control mobile. Astfel, există 15 posturi de control doar pe sensul de intrare. Pe sensul de ieşire din ţară se aşteaptă aproximativ 50 de minute şi sunt deschise patru artere pe care se fac verificările documentelor de călătorie.

La PTF Nădlac II, tranzitarea se desfăşoară în condiţii normale pe ambele sensuri şi se aşteaptă 10 – 20 de minute pentru formalităţi.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Filip Ionuţ Matei, a declarat pentru Agerpres că în 24 de ore, respectiv de duminică, ora 8,00, până luni, ora 8,00, au intrat în România 10.600 de persoane prin PTF Nădlac I şi II, iar tot pe aici au ieşit din ţară 5.600 de persoane.