”Vom analiza această decizie (aplicarea procedurii pilot de către CEDO n.r.) şi după aceea vă vom comunica măsurile pe care le vom lua. Este o decizie de azi, vom analiza împreună cu Ministerul Justiţiei impactul acesteia şi vă vom propune soluţii pe care le veţi afla şi dvs”, a declarat premierul.
Curtea Europenă a Drepturilor Omului a decis, marţi, suspendarea tuturor cauzelor privind modul în care sunt despăgubiţi foştii proprietari de imobile din România şi aplicarea procedurii pilot în cazurile de această natură. „Procedura pilot este concepută pentru a sprijini Statele Contractante să-şi îndeplinească rolul în Convenţie pentru a rezolva astfel de probleme la nivel naţional, oferind persoanelor în cauză drepturile şi libertăţile oferite de Convenţie”, spun judecătorii CEDO.
Aceştia au dat câştig de cauză petenţilor Maria Atanasiu, Ileana Poenaru şi Ileana Solon, care au dat în judecată statul român pentru recuperarea unor imobile sau terenuri naţionalizate de către regimul comunist.
”După examinarea tuturor probelor în lumina principiilor din acest caz de drept, Curtea consideră că Guvernul nu a înaintat niciun argument capabil să justifice eşecul de a asigura reclamanţilor dreptul de despăgubire”, spun judecătorii CEDO în motivarea deciziei.
În urma aplicării procedurii pilot, CEDO cere statului Român să „elimine toate obstacolele privind exercitarea efectivă a dreptului în cauză de către un număr mare de persoane care, ca şi reclamantele, sunt afectate de situaţia constatată de Curte ca fiind incompatibilă cu Convenţia”.
CEDO a constatat că în cazurile Atanasiu şi Poenaru, respectiv Solon statul român a încălcat articolul 6, paragraful 1 din Convenţia Europenă a Drepturilor Omului, respectiv nepunerea în aplicare a unei hotărâri definitive date de instanţă.
Procedura pilot este aplicată în vederea soluţionării unui număr mare de dosare similare care tratează în principiu aceleaşi probleme legislative. Scopul procedurii este acela de a reduce numărul de cazuri similare de pe rolul Curţii, dar şi de a crea un mod rapid şi concret de soluţionare a acestor dosare pentru aplicanţii ale căror cereri ajung la Strasbourg.