Guvernul urmează să decidă dacă va solicita sau nu un vot asupra acestui punct.

‘Mandatul pentru ministrul Afacerilor Interne (care va reprezenta România în Consiliul JAI – n.r.) îl stabilim marţi’, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale.

Premierul Victor Ponta a afirmat că decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi amânată la Consiliul JAI din 7 – 8 martie la cererea unui stat sau două, care, în ultimă instanţă, ar putea fi convinse să susţină ţara noastră în acest demers.

‘Există opinia unei ţări sau a două ţări care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere să se ia decizia în următorul Consiliu JAI care este în luna octombrie. Deci, o nouă amânare. De fapt, în 2011, când a apărut pentru prima dată problema, atunci a cerut Olanda amânarea. (…) Din martie să mută în octombrie. Atâta timp cât este nevoie de unanimitate, degeaba sunt 20 de state pentru, dacă una…’, a explicat Victor Ponta, vineri seara, la B1 TV.

Ultima dată când chestiunea aderării României la zona de liberă circulaţie s-a aflat pe agenda JAI s-a întâmplat la reuniunea din octombrie 2012, însă atunci nu s-a pus problema unei decizii privind extinderea zonei de liberă circulaţie, ci doar s-a discutat despre stadiul aplicării acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria.

SURSA: Agerpres