Guvernul pune din nou ochii pe bacșişul chelnerilor și barmanilor. Vrea să îl impoziteze, dar nu are nicio șansă. 10 la sută din „atenția” primită de aceștia ar putea ajunge la stat, dacă Ministerul de Finanțe va reglementa acest domeniu, așa cum are de gând. În 2015, Guvernul decidea taxarea acestor sume printr-o ordonanță de urgență. După doar câteva luni, după un val de critici, era retrasă.

Vestea că bacșișurile ar putea fi impozitate îi pune în garda pe ospătarilor și barmanilor. „Nu văd rostul acestei chestii. În primul rând, nu ar avea ei de-a face cu treaba asta. Este munca noastră, în primul rând”, spune un barman, conform Digi24.

„Consider că nu ar fi o idee foarte bună să impozităm până ce e o chestie care până la urmă li se oferă persoanelor personal pentru ceea ce ești tu, nu pentru ceea ce lucrezi. Nu are nicio treabă cu statul”, este de părere un alt barman.

Antreprenorii din domeniu cred însă reglementarea bacșișului ar majora veniturile angajaților, în condițiile în care tot mai mulți clienți plătesc prin intermediul cardului. „Practic, astăzi vom putea dubla capacitatea de plată a acestui bacșiș într-un oraș sau într-o zonă în care 50% din plăți se realizează cu cardul. Acest venit, nu numai în România, nu numai în Europa, la nivel global, veniturile din bacșiș ăentru angajații din industria ospitalității sunt cele mai importante, semnificative. Mult mai mari decât salariul pe care îl primesc”, spune antreprenorul Dragoș Petrescu.

Orice regulă e făcută pentru a fi încălcată, atenționează alte voci din domeniu. „Sunt multe posibilități prin care să scape, să zic așa, chelnerul sau ospătarul să nu declare suma respectivă. Adică îi spune simplu clientului: Nu mai treceți pe notă, dați-mi mie separat”, anunță Marian Dragomir, manager de restaurant.