Moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!", iniţiată de Opoziţie, împotriva Guvernului condus de Mihai-Răzvan Ungureanu, a fost dezbătută şi votată astăzi în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, la şedinţă fiind prezenţi 252 de parlamentari.
Moţiunea de cenzură ‘Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!’, iniţiată de Opoziţie, a fost adoptată vineri de Legislativ, înregistrându-se 236 voturi pentru, a anunţat liberalul Dan Radu Ruşanu.
Potrivit articolului 110 din Constituţie, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate.

Oficialii Parlamentului au anunţat astăzi că moţiunea a fost votată favorabil de 235 de parlamentari şi contra doar 9.

Guvernul MRU a picat în Parlament chiar în perioada în care delegaţia Fondului Monetar Internaţional este în România.
Ponta: Voi fi propunerea USL pentru a conduce acest Guvern
Iată declaraţia lui Victor Ponta:
"În ciuda unui sistem abuziv, uneori se mai face şi dreptate. Azi s-a făcut dreptate. Le mulţumesc celor care au avut demnitatea şi curajul de a vota moţiunea de cenzură. Am făcut un lucru bun pentru România. Şase luni în care să începem drumul către construirea României sunt foarte importante.

Uniunea Social Liberală e dispusă să-şi asume responsabilitatea conducerii Guvernului. Eu, Victor Ponta, voi fi propunerea USL pentru a conduce acest Guvern".
Ungureanu: Nu mi-am spus ultimul cuvânt
După adoptarea moţiunii, Ungureanu a declarat că a fost onorat să conducă Guvernul, adăugând, însă, că "nu şi-a spus ultimul cuvânt". De asemenea, a menţionat că se bucură că într-un răstimp atât de scurt acesta a reuşit să facă ceea ce trebuie pentru ţară.
"Aceasta este democraţia şi trebuie să înţelegem toate formele ei. Am fost onorat să conduc un asemenea guvern. Sunt mândru de miniştrii care au fost alături de mine în Cabinet. Mă bucur împreună cu ei că am reuşit chiar şi în scurtul răstimp de 78 de zile să facem ceea ce trebuie pentru ţară, iar acest lucru se va vedea. Iar eu personal nu mi-am spus ultimul cuvânt", a declarat Ungureanu.
Emil Boc: Ne-au lucrat pe la spate
"Votul de astăzi este o victorie a traseismului şi a oportunismului, a lipsei de caracter în politică. Fără voturile unui partener din coaliţie moţiunea nu ar fi trecut. Dacă grupul minorităţilor naţionale nu ar fi votat moţiunea de cenzură, Guvernul ar fi rămas în exerciţiu. Mi se pare incorect pentru un partener de guvernare să nu fie fair-play. Dacă era o problemă, trebuia să ni se spună că nu mai susţin Guvernul. Ne-au lucrat pe la spate. Dacă eram informaţi din timp ştiam ce decizie să luăm. Democraţia românească mai are câţiva paşi de făcut până a câştiga din eleganţa democraţiei europene", a fost reacţia lui Emil Boc.

Vezi TEXTUL MOŢIUNII DE CENZURĂ.