Guvernul își atinge ținta de 100.000 de doze efectuate zilnic și în ziua de miercuri, conform datelor comunicate de autoritățile sanitare.

CNCAV arată că peste 3,75 milioane de persoane au primit până acum cel puțin o doză de vaccin, de la începutul campaniei de imunizare.

Guvernul își atinge ținta de 100.000 de doze. Pfizer, de departe cel mai folosit

Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva COVID-19 informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 104.754 de doze de vaccin, dintre care 86.158 – Pfizer, 7.407 – Moderna, 7.178 – AstraZeneca şi 4.011 – Johnson&Johnson, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Conform comunicatului CNCAV de miercuri, 38.711 persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 66.043 de persoane cu cea de-a doua.

De la începutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 6.305.850 de doze unui număr de 3.750.015 de persoane, dintre care 1.194.180 au primit o doză şi 2.555.835 şi pe cea de-a doua.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 78 de reacţii adverse -11 de tip local şi 67 de tip general.

De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 15.013 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca – 1.597 de tip local şi 13.416 de tip general.

CNCAV menţionează că 133 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.

Ministra Sănătății este sceptică

Trebuie precizat că Ioana Mihăilă, deținătoarea portofoliului de la Sănătate, a declarat recent că nu este posibil ca în acest ritm de vaccinare România să ajungă la cinci milioane de persoane vaccinate cu două doze, așa cum a anunțat premierul Florin Cîțu.

”Dacă ritmul de vaccinare ţine pasul cu ritmul de distribuţie şi de aprovizionare cu vaccinuri, dar ritmul de vaccinare din păcate nu este dependent doar de aprovizionarea cu vaccinuri care a început să aibă un trend destul de bun şi în creştere.

Acum avem suficiente vaccinuri, avem suficiente centre de vaccinare, am început de săptămâna asta şi vaccinarea la medicii de familie şi îmi încurajez colegii medici de familie, chiar dacă nu sunt dintre cei 3.000 înscrişi, să înceapă să se înscrie pentru a primi vaccinurile şi pentru a vaccina în comunitate.

Extindem şi locurile şi ne adresăm şi altor categorii şi populaţionale, dar şi de profesionişti care să poată să fie vaccinaţi, respectiv să vaccineze tocmai cu scopul de a creşte şi ritmul de vaccinare pentru că în momentul acesta vaccinuri avem”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Mihăilă a precizat că până în luna iunie e posibil să fie cinci milioane de români vaccinaţi cu prima doză, dar nu cu ambele doze.

”Este posibil ca până la mijlocul lunii iunie să avem cinci milioane de persoane care sunt vaccinate cu prima doză. Pentru a atinge imunizarea completă, este nevoie de două doze şi de un anumit interval de timp scurs de la a doua doză.

Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la 5 milioane până în luna iunie, până la mijlocul lunii iunie, dar este posibil să ajungem la 5 milioane cu prima doză şi prima doză conferă un oarecare grad de protecţie”, a transmis ea.

Sursă foto: Dreamstime.