Săptămâna trecută, o serie dintre directorii Nissan s-au declarat preocupaţi de creşterea influenţei Guvernului francez la Renault. Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault, în timp ce statul francez, care în aprilie şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, a reuşit să-şi dubleze drepturile de vot la constructorul auto.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, face presiuni asupra şefului Renault, Carlos Ghosn, să iniţieze o fuziune completă cu partenerul de alianţă Nissan, în termenii doriţi de Guvernul de la Paris. Vineri a fost convocată o reuniune extraordinară a Consiliului de Administraţie de la Renault, pe fondul tensiunilor crescute dintre Guvernul francez şi grupul auto pe tema alianţei dintre Renault şi Nissan.

Manuel Valls a dezminţit informaţiile privind fuziunea, exprimându-şi speranţa că actuala alianţă va continua. 'Statul îşi joacă pe deplin rolul în alianţă, ca acţionar. În acelaşi timp, avem deplină încredere în directorii Nissan şi Renault', a precizat oficialul francez. Acesta a reafirmat că Executivul şi-ar putea reduce participaţia deţinută la Renault de la 19,7% la aproximativ 15%.

Alte surse susţin că directorul general al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a ignorat solicitările autorităţilor de la Paris şi în schimb ar putea reactiva propriile sale planuri privind consolidarea. Aceste planuri includ o fuziune completă, dar cu o influenţă mai redusă a Guvernului de la Paris, listarea la bursele de la Tokyo şi Paris şi stabilirea unui alt sediu central.

Nissan a propus modificarea termenilor alianţei cu Renault prin majorarea participaţiei pe care grupul nipon o deţine la partenerul francez, în ideea de a echilibra relaţia dintre cei doi parteneri în conformitate cu noile realităţi economice, apreciază sursele. Anul trecut, Nissan a vândut un număr de două ori mai mare de autovehicule decât Renault şi a contribuit cu cea mai mare parte, 1,56 miliarde de euro, la profitul total de 1,9 miliarde de euro realizat de Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană. AGERPRES