”Băncile trebuie să ştie că presiunile pentru conversie vor exista tot timpul şi vor creşte, astfel că trebuie să se pregătească din punct de vedere al capitalului prin neplata dividendelor şi acoperirea costurilor', a declarat Marek Belka pentru postul privat de televiziune TVN24. Referindu-se la conversia la cursul istoric de schimb, o idee vehiculată şi de noul preşedinte Andrzej Duda, guvernatorul Belka a apreciat că aceasta este posibilă dar ar presupune 'costuri imense' pentru contribuabili. 'Dacă ar fi să convertim creditele ipotecare în franci la cursul istoric atunci băncile care nu au acţionari străini vor avea dificultăţi şi vom fi nevoiţi să contribuim noi”, a spus guvernatorul Băncii centrale a Poloniei.

Referindu-se la posibilitatea introducerii unei taxe pe bănci, o altă propunere înaintată de Andrzej Duda înaintea câştigării alegerilor prezidenţiale de duminică, guvernatorul Marek Belka a apreciat că aceasta ar trebui să se bazeze mai degrabă pe pasivele şi nu pe activele băncilor. 'Atunci când vine vorba de taxe pe bănci există diferite idei însă o taxare a activelor băncilor este o idee neinspirată din cauză că descurajează băncile să acorde credite şi noi vrem exact opusul. În schimb, ar trebui să ne gândim la taxarea pasivelor băncilor şi a celor care nu sunt garantate de stat, deci nu depozitele ci alte pasive', a spus Belka.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci, contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare, în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei, din 15 ianuarie, de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, fapt ce a condus la o depreciere a cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul.

Asociaţia Băncilor din Polonia va prezenta, miercuri, mai multe măsuri pentru a veni în sprijinul celor care au credite în franci elveţieni, dar a subliniat că nu este de acord cu conversia acestora la cursul istoric de schimb, pentru că băncile şi economia ar fi afectate. Anterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) a estimat că o conversie în zloţi a creditelor în franci la cursul istoric ar costa aproximativ 25 miliarde zloţi (6,6 miliarde de dolari).