Ziaristii de la Guardian au descoperit ca BAE, unul dintre liderii mondiali ai industriei de armament, i-a facut cadou printului saudit Bandar un Airbus 340, in valoare de 150 de milioane de dolari. Avionul a fost primit ca semn de apreciere, in urma incheierii unui contract foarte valoros cu Arabia Saudita.

Avionul a fost vopsit in argintiu si albastru, pentru a evoca echipa de fotbal american Dallas Cowboys, preferata lui Bandar si a fost oferit de ziua printului, in 1998.

Porivit aceluiasi cotidian, avionul a devenit un fel de mijloc de transport zilnic al printului, cu destinatii ca St. Lucia, Rio de Janeiro, Casablanca, Cape Town si Honolulu. Mai mult, BAE plateste toate cheltuielile legate de avion si asigura mentenanta aeronavei.

 

Compania BAE sustine ca avionul nu a fost facut cadou, ci a fost cumparat de print, compania britanica fiind contractata doar pentru a-l echipa cu mai multe accesorii la cererea clientului si a asigura partea de service.

 

De asemenea, armata de avocati de la BAE a subliniat ca avionul apartine Fortelor Aeriene Saudite si este tendentios si eronat a se considera ca este vorba de un “cadou corupt”, cand avem de-a face cu un simplu contract intre doi parteneri.

 

Sursa: The Guardian