La cea mai populara saormarie din cartierul bucurestean Drumul Taberei trebuie sa stai la coada pentru a primi lipia plina cu carne de pasare, maioneza si muraturi. Nici in ziua cand autoritatile au confirmat existenta in Romania a febrei aviare, coada nu se scurtase. La ora zece noaptea, patru pustani taiau de zor carne pentru saormele clientilor.

La nivelul intregii tari, imaginea vanzarilor de carne de pasare este diferita. Managerii din marile ferme de crestere a pasarilor vorbesc despre o reducere drastica a vanzarilor. “Amploarea scaderii cererii depinde de cate cazuri de febra aviara se vor descoperi si, mai ales, daca vor apare cazuri la om”, arata Gheorghe Antochi, presedintele Agricola Bacau. Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari, vorbeste de reducerea la jumatate a vanzarilor.


Trebuie spus insa ca la sfarsiul fiecarui an, avicultorii se asteapta la scaderea cererii, pe masura ce carnea de porc incepe “sa faca legea”, inainte de Craciun. Acum, insa, caderea obisnuita, de 10-15 procente, tinde sa se transforme intr-o prabusire de pana la jumatate din volumul vanzarilor. Pana la sfarsitul anului, industria avicola ar putea pierde pana la 90 de milioane de euro.

Industria se blindeaza impotriva infectiilor

“Am dezinfectat intreaga exploatatie, incepand de la personal si terminand cu mijloacele de transport”, spune Ovidiu Gavriluta, administrator la SC Prodagro Cetate siria, din Arad, ferma care numara 40.000 de capete de pui pe ciclu de productie. Cu toate acestea, livrarile catre piata ale societatii s-au diminuat cu pana 25 la suta.


si vanzarile fermelor de pui din Dolj au scazut considerabil. Reprezentantul SC Felvio Bucovat, Claudiu Nicolita, spune ca cererea s-a redus cu 20%. “De cand au aparut zvonurile legate de gripa aviara, in Bucuresti ne-au scazut vanzarile vertiginos”, afirma el. Reprezentantii fermelor de pui din regiune spun ca si-au majorat costurile cu 5-10% ca urmare a masurilor de protectie.


Nu toti managerii fermelor avicole sunt amabili cu presa, mai ales dupa ce gripa aviara a ajuns subiectul de deschidere al actualitatilor. Ioan Ardeleanu, patronul celei mai mari ferme de profil din Timis, Aviban, a luat foc cand a auzit ca este intrebat de gripa aviara: “Nu stiu exact cat de mari sunt pierderile. Dar daca presa a tot scris atat despre acest subiect, nimeni nu a mai cumparat. Ar trebui sa fiti dati in judecata”, a declarat Ardeleanu. si crescatorii de pasari rare sunt in alerta. In Timis, toti cei cinci crescatori de struti au luat masuri suplimentare de protectie, pentru ca un exemplar costa pana la 1.000 de euro.


si magazinele au probleme in a-i convinge pe clienti sa cumpere carne de pasare. Maria Zimbran, responsabil comercial la SC Argal din Arad, sustine ca, deocamdata, vanzarile de oua nu s-au diminuat semnificativ, insa cele de carne de pui sunt mai mici comparativ cu perioada precedenta.
In alte zone, panica pare a atinge, totusi, niveluri mai scazute. Cei cinci producatori de carne de pui din judetul Brasov nu se plang de scaderea vanzarilor. La fel se intampla si in localurile din zona. Au fost luate totusi masuri de protectie: cine intra si iese de la Gradina Zoologica e stropit cu o solutie speciala, iar pe lacurile de la Dumbravita, Rotbav si in zona Oltului zburatoarele salbatice sunt monitorizate non-stop. Alexandru Grigoriu, directorul DSP Brasov, spune ca au sosit primele 3.000 de doze de vaccin antigripal, care vor fi administrate celor ce locuiesc in vecinatatea luciurilor de apa sau care lucreaza la fermele avicole.


Reprezentantii producatorului clujan Oncos, spun ca nici productia, si nici consumul de carne de pui nu vor avea de suferit. Firma continua, de altfel, sa taie aproape 20.000 de pasari pe zi. Nici chiar la nivelul pietelor agro-alimentare din Cluj nu se inregistreaza ingrijorari, aici comercializandu-se in continuare si gaini si oua. Asta, in conditiile in care Directia Agricola sustine ca a interzis desfacerea de pasari.


“Carnea de pasare se va ieftini pe masura ce se vor acumula stocurile la producatori. Diferenta dintre carnea de pasare si cea de porc, acum de 25%, se va mari, ceea ce va stimula in final cresterea cererii pentru produsele aviare, cu conditia ca vestile proaste pentru industrie sa se opreasca, arata Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC). Nu doar industria avicola isi doreste mai putine vesti despre febra aviara. Consumatorii si autoritatile asteapta cu sufletul la gura rezultatele sutelor de teste care se iau acum in toata Delta Dunarii.

Virusul ameninta o piata de 600 de milioane de euro

• Numarul pasarilor domestice a crescut de la 76,6 milioane de capete in 2003 la 101,82 milioane la sfarsitul lunii august 2005. Circa 80% din efective se afla in gospodariile taranesti.


• Productia interna de carne de pasare se ridica la 250 de mii de tone.


• Cifra de afaceri a industriei avicole se ridica la 600 de milioane de euro pe an.


• Importurile au totalizat 108 mii de tone pe primele opt luni ale anului 2005, in valoare de o suta de milioane de euro.


• Exporturile s-au ridicat anul trecut la patru mii de tone, totalizand 11 milioane euro.
• Socul gripei s-a resimtit si la bursa. Actiunile Avicola Buzau au scazut cu 12% dupa confirmarea gripei aviare.



“Estimam ca vanzarile de carne de pasare au scazut la jumatate dupa aparitia stirilor privind gripa aviara.”

Ilie Van,

presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania





Familiile sarace, lovite cel mai puternic

Considerata “carnea saracului”, gaina este nelipsita din curtea oricarei gospodarii din Romania. Revolta taranilor din Ceamurlia de Jos, cand au aflat ca autoritatile vor sa le omoare toate animalele cu pene, are o motivatie foarte puternica. tinute in stare de semi-salbaticie si necesitand cheltuieli minime “de intretinere”, pasarile din batatura sunt cea mai la indemana sursa de proteina in mediul rural.


Autoritatile au pus la bataie circa 500 de mii RON pentru atenuarea efectelor crizei din Delta Dunarii, iar banii au inceput sa ajunga la taranii ramasi fara pasari, fie sub forma de alimente, fie ca bani gheata. Ce se va intampla insa daca se confirma si alte cazuri de gripa aviara iar autoritatile vor fi nevoite sa extinda si la alte judete masurile de sacrificare a animalelor? In judetul Tulcea, exista peste 1,6 milioane de pasari domestice, iar in judetele apropiate, inca 20 de milioane. Despagubirile, facute chiar la un nivel minim, ar ajunge sa sufoce bugetul, si ar ridica spectrul foametei in zeci de mii de gospodarii.

Istoricul unei boli care a bagat in sperieti omenirea

• Gripa aviara este provocata de un virus descoperit acum peste o suta de ani, in Italia. Virusul are 15 subtipuri si se transmite foarte usor de la o pasare la alta, indiferent de specie, dar si prin hrana, utilaje, imbracamintea crescatorilor etc.


• Porcii sunt susceptibili sa contacteze atat virusi aviari, cat si umani, asadar ar putea fi “recipienti de amestecare” ai celor doua tipuri de microbi.


• Primele cazuri cunoscute de infectie cu virusi ai gripei aviare la oameni au avut loc in 1997, in Hong Kong. 18 persoane au contactat virusul, iar sase dintre acestea au murit.


• In anii care au urmat, alte circa 150 de persoane din tari din Asia de Sud-est (Vietnam, China, Thailanda) au contactat virusul, iar peste 50 au decedat.


• Daca mai multi oameni contacteaza virusul, se pot transforma ei insisi in “recipienti de mixare” al virusilor aviari si umani, ceea ce ar putea duce la aparitia unui virus gripal nou si puternic, transmisibil foarte usor de la om la om. Atunci am vorbi despre pandemie, care ar putea imbolnavi si ucide milioane de fiinte umane.

Pentru unele companii, virusul aduce cresterea profiturilor

REVERSUL MEDALIEI: Castiga crescatorii de porci, vite si oi, dar si distribuitorii de vaccinuri, medicamente si echipamente de protectie

Desi la prima vedere o epidemie de gripa a pasarilor va insemna un dezastru national, nu chiar toata lumea iese in pierdere.

Primii care se pare ca vor profita de panica existenta in randul consumatorilor sunt producatorii si procesatorii altor tipuri de carne. “O scadere dramatica a consumului la carnea de pasare va duce la o explozie a pretului la cea de porc. In Romania, din pacate, piata e semi-libera, Guvernul are tendinta de a interveni, iar influenta politica e foarte mare, ceea ce face ca reglarea preturilor sa nu aiba loc in mod natural”, spune Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.


Producatorii si distribuitorii de vaccinuri si medicamente anti-virale vor scoate si ei bani buni. Liviu Anton, directorul comercial al Farmexim, spune ca, daca intr-un sezon normal se vindeau circa 10.000 de doze de Vaxigrip, pana acum s-au distribuit 70.000 si se asteapta ca in urmatoarele saptamani cifra sa ajunga la circa 120.000. “In caz de explozie a cererii, producatorii au stocuri. Probleme pot aparea cu timpul de livrare”, spune el.


“Este vizibila o crestere a cererii din partea distribuitorilor si a farmaciilor. Suntem pregatiti, dat fiind contextul actual, sa crestem stocurile”, afirma Irina Berchet, PR & Communications Manager al Hoffman La Roche Romania, distribuitorul Tamiflu – celebrul medicament care a dat roade in lupta impotriva gripei aviare in Asia.


Paradoxal, printre castigatori s-ar putea afla si companii din domeniul carnii de pasare. Ioan Popa, directorul societatii Transavia, ne-a declarat ca ritmul livrarilor catre clienti nu a scazut. “In cazul scaderii dramatice a vanzarilor, situatia financiara ne permite sa supravietuim doua-trei luni”, spune el. In conditiile in care alti producatori nu vor rezista la fel de mult, cei ramasi in picioare dupa trecerea socului s-ar putea trezi ca fac jocurile pe o piata fara prea multa concurenta.
Mai mult, chiar daca gripa nu va duce la disparitia unor producatori, Iuliu Suatean, seful Directiei Agricole Cluj, vorbeste de lichidarea unor unitati ca urmare a concurentei de pe piata – pe de o parte, si a neindeplinirii normelor europene – pe de alta.


Nu in ultimul rand, firmele care livreaza echipamente de protectie si substante dezinfectante ar putea inregistra profituri crescute. “Nu ne-am dori sa profitam de necazul altora, insa suntem pregatiti in caz de cerere crescuta”, spune Claudiu Fota, administratorul distribuitorului de echipamente de protectie Adonis Grup. si Ion Ciceala, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale, afirma ca solicitarile vor fi acoperite. “Vor fi onorate si comenzile din partea statului, chiar daca acesta ne datoreaza sume imense”, declara el.



“O scadere dramatica a consumului la carnea de pasare va duce la o explozie a pretului la cea de porc.”

Sorin Minea,

presedintele Asociatiei Romane a Carnii





Turistii ocolesc Delta, dar perdantul poate fi Litoralul

TURISM: De teama bolii, calatoriile in regiunea focarului de gripa aviara au inceput sa fie amanate sau anulate

Hoteluri goale, ambarcatiuni trase la mal in asteptarea turistilor care nu mai vin. Asa arata Delta Dunarii in ultimele zile, iar ceea ce vedem azi ar putea fi doar varful aisbergului.

Principalul punct de acces in Delta este Tulcea. Aici, desi pana la Ceamurlia sunt cateva zeci de kilometri, virusul pare sa-si fi facut deja primele efecte. “La noi, de obicei, vin mai putin turisti si mai mult oameni aflati cu treaba in Tulcea. Problema este ca, in ultimele zile, s-a observat o scadere chiar si la cei care veneau in delegatie ori pentru afaceri. Noi speram sa fie doar o boala a pasarilor, si sa nu se agraveze situatia”, ne spune receptionera de la mini-hotelul Pelicanul.
Cornel Gaina, patronul Complexului Cormoran din satul Uzlina, este, insa, mai ingrijorat. “In weekend-ul trecut aveam 126 de rezervari, dar au venit doar 40 de turisti. Totul se intampla din cauza modului neprofesionist in care actioneaza autoritatile. Ministrul Agriculturii ar trebui sa-si dea demisia, iar cei de la Bucuresti ar trebui sa se gandeasca la masuri compensatorii pentru toti cei afectati, inclusiv operatorii turistici”, spune el. Gaina crede ca imaginea tarii “a fost rau sifonata” si ca efectele nu se vor vedea doar pentru turismul din Delta. “Va fi afectat si Litoralul. Acum e perioada in care sunt targuri in domeniu si se semneaza contracte pentru sezonul estival 2006”, explica el.


Anual, in Delta Dunarii sosesc circa 100.000 de turisti, iar aproximativ jumatate dintre acestia sunt straini. “Reprezentantii nostri din zona ne-au comunicat ca sunt catevva contracte perturbate. Nu putem inca sa cuantificam valoarea acestora, insa cred ca avem noroc ca aceasta criza nu s-a declansat intr-o perioada de varf”, declara presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Ovidiu Marian. El promite ca, la cateva saptamani dupa ce situatia epidemiei va fi sub control, sa organizeze un eveniment in zona “pentru a incerca sa recuperam deficitul de imagine creat”.
Unii se tem, insa, ca nu va fi chiar asa usor sa stergem din mintea strainilor legatura dintre gripa aviara si Romania. si ca nu numai sud-estul tarii va avea de suferit din punct de vedere turistic. Pana in prezent, totusi, nu s-au raportat scaderi ale calatoriilor in alte zone din tara. Desi s-a facut destul tam-tam si pe plan international in legatura cu situatia din Romania, celelalte regiuni turistice preferate de straini (Brasov, Sibiu, Maramures ori Bucovina) nu par a fi afectate.

Cati turisti se pot pierde din cauza epidemiei?

Destinatia
Vizitatori ian.-iul. 2005
Delta Dunarii

69.700

Litoral
2.066.400
Statiuni montane

1.095.000

Total Romania

9.975.000



SURSA: INS

AU FOST UTILIZATE SI INFORMATII FURNIZATE DE COLABORATORII NOSTRI RAMONA OLARU – CRAIOVA, BIANCA POPA -BRASOV, AMBRUS BELA – CLUJ, MALIN BOT – TIMISOARA SI COSMIN TRIF – ARAD.