"Am decis să prelungesc starea de urgenţă la Janaozen, în regiunea Manguistaou până la 31 ianuarie, ora 07:00 dimineaţa", a indicat preşedintele Nursultan Nazarbaev într-un decret publicat pe site-ul său internet.
În virtutea acestei prelungiri a stării de urgenţă, ordonată la 17 decembrie în oraşul Janaozen, epicentrul turbulenţelor între poliţie şi greviştii care reclamă condiţii salariale şi de muncă mai bune, manifestaţiile sunt în continuare interzise, iar restricţiile de circulaţie rămân în vigoare.

Starea de urgenţă urma să se încheie la 5 ianuarie, iar preşedintele Nazarbaev nu a comunicat niciun motiv pentru prelungirea acesteia.

După evenimentele din decembrie, autorităţile i-au demis pe guvernatorul regiunii, pe patronii gigantului de stat în domeniul hidrocarburilor Kazmunaigaz, ca şi pe conducătorii câtorva filiale ale companiei ai cărei angajaţi sunt în grevă.

Preşedintele Nursultan Nazarbaev, care conduce cu o mână de fier Kazahstanul încă din epoca sovietică, l-a îndepărtat şi pe ginerele său din postul de patron al Samrouk-Kazyna, un holding uriaş care controlează toate întreprinderile de stat (petrol, gaze, extracţie de minereuri etc).
SURSA: Agerpres