Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, că greva generală de la metrou este nelegală şi a dispus încetarea protestului, angajaţii Metrorex fiind obligaţi să îşi reia activitatea.

„Greva a fost declarată ilegală şi a fost dispusă suspendarea imediată a acesteia. Decizia Tribunalului Bucureşti este definitivă şi irevocabilă, iar conform acesteia, mâine (joi, n.r.) trenurile de metrou vor circula cu program normal, începând cu ora 5:00”, a declarat, pentru capital.ro, directorul general al companiei Metrorex, Gheorghe Udrişte.

UPDATE: Decizia poate fi atacată cu recurs

Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti în 10 zile de la pronunţare.

În timpul şedinţei de judecată, reprezentanţii Metrorex au cerut instanţei să declare greva ilegală şi să dispună încetarea protestului, întrucât au fost încălcate prevederile legale care stabilesc că trebuie asigurată o treime din activitatea normală a regiei ţinând cont de asigurarea nevoilor societăţii, scrie Mediafax.

Potrivit legii, după ce instanţa declară greva drept ilegală, angajaţii de la metrou sunt obligaţi să-şi reia activitatea fără a mai avea loc negocieri şi, implict, fără a mai obţine majorării salariale.

Totuşi, liderul sindical Ion Rădoi a declarat pentru capital.ro că, în cazul declarării ilegalităţii grevei, decizia va fi atacată cu recurs. „Dacă maine (miercuri, n.r.) greva este declarată ilegală, vom înceta acţiunea de protest, dar vom ataca cu recurs acea decizie”, a declarat marţi seara Ion Rădoi.

Protestele ar putea fi reluate de Sărbători

Potrivit secretarului general al USLM, Florian Crişu, sindicaliştii de la metrou sunt decişi să reia protestele chiar dacă instanţa a decis suspendarea grevei.

„Dacă nu ne vom aşeza la masa negocierilor după pronunţarea instanţei, legea ne permite ca în termen de 30 de zile să reluăm conflictul de muncă şi vom face acest lucru dacă va fi nevoie”, a declarat  în data de 17 noiembrie Florian Crişu, pentru capital.ro.

Angajaţii de la Metrorex au intrat, marţi, în grevă generală, pe termen nelimitat, cerând o majorare salarială de 20% şi încheierea unui nou contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi a expirat la 1 noiembrie.