Acest lucru se datorează faptului că principalul ingredient activ din cafea, cofeina, este un stimulent al sistemului nervos central care vă ajută să vă mențineți treaz prin legarea la receptorii de adenozină din creier, scrie Health Digest.

„Adenozina este o moleculă care provoacă somnul, pe care creierul o produce în timp ce ești treaz”, explică dr. Ajay Sampat, neurolog la UC Davis Health. Atunci când cofeina se leagă de acești receptori din creier, reduce efectele de adenozină care induc somnul și vă oferă o bombă de energie, determinându-vă să rămâneți treji”.

În timp ce efectele cofeinei sunt mai puternice în prima oră după consum, poate dura destul de mult până când va fi eliminată de organism. Având în vedere acest lucru, specialiștii spun că e oarecum riscant să beți cafea înainte de culcare, dacă vreți să nu aveți probleme de somn.

Când să nu bem cafea

Nu trebuie să beți cafea cu câteva minute de culcare pentru. Cofeina poate rămâne în organism ore în șir și poate afecta somnul mult timp după ce efectele sale stimulante se epuizează. Cât de mult rămâne în organism depinde de viteza cu care metabolizați cofeina. Dacă metabolizați rapid cofeina, este posibil să puteți continua să beți cafea și mai târziu în cursul zilei decât cei care metabolizează cofeina într-un ritm mai lent. Potrivit medicului Dan Reardon, ar trebui să încetați să beți cafea începînd cu ora 12 p.m. dacă metabolizați mai lent cofeina.

Efectele cafelei asupra nivelului de zahăr din sânge

În același timp, experții atrag atenția că prea multă cofeină poate duce la intoxicație cu cafeină, care se caracterizează prin nervozitate, urinare frecventă, insomnie, mâini și picioare reci, probleme intestinale și, uneori, halucinații. Unii oameni simt simptomele intoxicației cu cofeină chiar și după ce au băut doar 250 mg pe zi.

De asemenea, efectele cafelei asupra nivelului de zahăr din sânge rămân un punct de controversă pentru cercetători. Cofeina poate crește nivelul zahărului din sânge prin reducerea temporară a sensibilității la insulină, susțin studii recente, deși altele sugerează că anumiți compuși din cafea pot îmbunătăți metabolismul glucozei și pot reduce riscul de diabet de tip 2.