George Diamantopoulos, fostul director general al subsidiarei americane a Kraft Foods, a fost numit preşedintele Agenţiei de Privatizare (HRDAF), în timp ce director general va fi Rania Aikaterinari, inginer şi fost adjunct al şefului Public Power Corp (PPC) – cea mai mare companie de electricitate din statul elen. 

Componenţa completă a Consiliul de Administraţie al HRDAF va fi anunţată săptămâna viitoare. Consiliul de Administraţie va avea un mandat de patru ani. 

Conform Agerpres, noul Guvern de stânga a oprit unele privatizări, când a venit la putere în 2015, dar le-a relansat în 2016, ca parte a acordului semnat cu creditorii internaţionali. Al treilea pachet de asistenţă financiară obţinut de Grecia – în valoare de 85 de miliarde de euro- prevede un program masiv de privatizare. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor. În ultimii cinci ani, Grecia a obţinut din privatizări trei miliarde de euro. 

Atena poate obţine în acest an peste două miliarde de euro din vânzarea activelor de stat, şi poate îndeplini obiectivul de a obţine din privatizări venituri de şase miliarde de euro până în 2018, a declarat recent Sergios Pisiorlas, fostul şef al HRDAF. 

Conform celui mai recent plan de privatizare al Guvernului, Grecia intenţionează să vândă 5% în OTE, cea mai mare companie elenă de telecomunicaţii. De asemenea, vor fi vândute participaţii minoritare în companiile care furnizează apă în Atena şi Thessaloniki, a adăugat Pitsiorlas. 

Pitsiorlas, aflat din martie 2015 la conducerea HRADF, a finalizat acordul de închiriere a aeroporturilor regionale cu suma de 1,23 miliarde de euro cu firma germană Fraport şi vânzarea unei participaţii de 67% în cel mai mare port al ţării – Pireu – grupului chinez de transport maritim Cosco. 

Săptămâna aceasta, Grecia a finalizat vânzarea grupului feroviar Trainose de către compania italiană de căi ferate (Ferrovie dello Stato) pentru 45 de milioane de euro (48,1 milioane de dolari).