‘Urmăm singura cale care poate menţine Grecia în Europa şi încercăm să realizăm asta cu cât mai puţine sacrificii posibil’, a declarat Simos Kedikoglou. Acesta a adăugat că reducerea cheltuielilor cu aproximativ 11,5 miliarde de euro este ‘o dovadă dură’ dar constituie ‘singurul mod prin care ne putem recâştiga credibilitatea şi putem evita reîntoarcerea în trecut’.

Simos Kedikoglou a explicat că reuniunea de luni dintre liderii coaliţiei nua avut ca rezultat adoptarea unei decizii finale privind economiile la buget în următorii doi ani dar se fac eforturi să nu fie afectate de reduceri grupurile vulnerabile social.

Reprezentanţii creditorilor internaţionali ai Greciei (UE, BCE şi FMI) sunt la Atena pentru a se asigura că măsurile de reducere a deficitului sunt în grafic. Fără următoarele tranşe de bani din împrumutul de 130 de miliarde de euro, statul elen ar putea intra în incapacitate de plată în septembrie. Ultima tranşă ar fi trebuit să ajungă în iunie, dar instituţiile internaţionale au amânat-o din pricina alegerilor.

Comisia Europeană susţine că necesităţile de finanţare ale Greciei vor fi acoperite în august, dar o decizie privind următoarea plată va fi luată la începutul lunii septembrie. Fără progrese suficiente, Grecia riscă să nu primească următoarea tranşă de 31,5 miliarde de euro.

Referindu-se la anunţul Piraeus Bank privind preluarea activelor viabile ale băncii de stat ATEbank, care se confruntă cu probleme financiare majore, Simos Kedikoglou a respins criticile opoziţiei insistând că nu a existat o ofertă mai bună de a salva ATEbank, care ar fi fost închisă dacă nu ar fi încheiat tranzacţia cu Piraeus.

Banca Centrală a Greciei a anunţat că Piraeus va prelua creditele performante, portofoliul de valori mobiliare şi depozitele ATEbank. Guvernul Greciei deţine o participaţie de aproximativ 90% în ATEbank.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Emporiki Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
SURSA: Agerpres