Deşi detaliile variază de la caz la caz, brutalitatea rece a fiecărui atac este însă aceeaşi: imigranţi cu pielea închisă sunt atacaţi de bătăuşi, care folosesc cuţite, sticle sparte, bâte de lemn şi bare de fier.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului atrag atenţia asupra unei explozii a actelor de violenţă rasiste în ultimul an, cu o creştere semnificativă de la alegerile naţionale din mai şi iunie la care partidul de extremă dreapta Zori Aurii a înregistrat un neaşteptat succes.

Duritatea atacurilor s-a amplificat de asemenea, precizează organizaţiile nonguvernamentale. Începând ca simple bătăi cu pumnul, acestea s-au transformat în atacuri cu bare de metal, bâte şi cuţite. La toate acestea se adaugă un element nou: câini feroce folosiţi pentru a teroriza victimele.

"Violenţa devine tot mai sălbatică şi avem în continuare acelaşi model de atacuri comise de grupuri de persoane într-un mod destul de organizat", a spus Kostis Papaioannou, fost şef al Comisiei Naţionale pentru Drepturile Omului din Grecia.

În contextul în care criza financiară din Grecia continuă pentru al treilea an consecutiv, standardele de viaţă ale cetăţeanului mediu s-au prăbuşit. Un sfert din populaţia activă nu are loc de muncă, în timp ce şomajul în rândul tinerilor este de peste 50%. Un număr tot mai mare de greci nu-şi mai pot asigura nevoile de bază şi îngrijirile de sănătate. Jafurile şi spargerile sunt prezente tot timpul în jurnalele de ştiri.

În contextul în care Grecia este un important punct de intrare pentru mii de imigranţi ilegali care caută o viaţă mai bună în Uniunea Europeană, străinii au devenit un ţap ispăşitor la îndemână.

Unele victime ajung la clinicile administrate de organizaţiile caritabile, povestind experienţe asemănătoare cu linşajul. Altele se tem să le ofere doctorilor detaliile despre ceea ce li s-a întâmplat, iar multora le este frică să meargă la poliţie. Persoanele cel mai tare rănite ajung la spitale, cu bandaje la cap şi cu mâini sau picioare în ghips.

Atacurile rasiste nu sunt înregistrate oficial şi, prin urmare, este greu de făcut o statistică. În încercarea de a acoperi acest gol şi de a sensibiliza o populaţie amorţită de trei ani de criză financiară, mai multe organizaţii caritabile şi de apărare a drepturilor omului s-au unit pentru a face o statistică a actelor de violenţă. Grupul a înregistrat 87 de cazuri de atacuri rasiste în perioada ianuarie-septembrie, însă susţine că numărul real este de câteva sute.

Recentele alegeri au înregistrat o creştere meteorică de popularitate a formaţiunii Zori Aurii, care a trecut de la jumătate de punct procentul obţinută la alegerile din 2009 la aproape şapte puncte procentuale şi 18 locuri în parlamentul format din 300 de membri la scrutinul din iunie.

Făcând companie cu promisiunea de a ‘curăţa duhoarea’ din Grecia, partidul al cărui slogan a fost ‘sânge onoare, Zori Aurii’ nu a făcut niciun secret din viziunile sale privind imigranţii: toţi aceştia se află ilegal în ţară şi trebuie deportaţi. Graniţele Greciei trebuie securizate cu mine de teren şi patrule militare, iar orice cetăţean grec care angajează sau închiriază o locuinţă imigranţilor ar trebui pedepsit. Partidul neagă cu vehemenţă orice implicare în atacuri rasiste.
Sursa: Agerpres