‘Este prea curând acum să spunem dacă vom avea nevoie de fonduri suplimentare. Scopul nostru este să evităm o astfel de alternativă’, a afirmat marţi dimineaţă oficialul elen.

Şi comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn a apreciat săptămâna trecută că vor fi necesare mai multe fonduri publice pentru a compensa deficitul din al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, dacă deţinătorii privaţi de obligaţiuni elene sunt de acord să-şi asume pierderi.

Olli Rehn a declarat pentru Reuters că liderii zonei euro şi instituţiile UE vor trebui să compenseze diferenţa, astfel încât datoria publică a Greciei să poată fi redusă la 120% din PIB până în 2020. Este pentru prima dată când un oficial european clarifică că vor fi necesari mai mulţi bani decât cei 130 miliarde de euro planificaţi pentru al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia. Totuşi, Olli Rehn nu a precizat care va fi valoarea fondurilor suplimentare pentru Grecia.

Referindu-se la stadiul negocierilor pentru reducerea datoriei Greciei, Lucas Papademos a afirmat: ‘Au fost înregistrate progrese semnificative în discuţiile privind implicarea sectorului privat. Căutăm să finalizăm negocierile cu troika (FMI, UE şi BCE) până la sfârşitul săptămânii’.

Principalele subiecte negociate cu reprezentanţii FMI, UE şi BCE se referă la reduceri bugetare mai ample şi reformarea pieţei muncii. Aceste angajamente, împreună cu încheierea unui acord cu investitorii din sectorul privat în cazul schimbului de obligaţiuni prin care aceştia vor înregistra în mod voluntar deprecieri ale obligaţiunilor guvernamentale elene pe care le deţin sunt necesare pentru ca reprezentanţii FMI, UE şi BCE să acorde al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia.

Împreună cu noi împrumuturi şi alte măsuri, datoria Greciei ar urma să revină la 120% din PIB până în 2020, de la nivelul de vârf de 142% din PIB în 2013. Începând din ianuarie 2012, băncile vor schimba obligaţiunile elene pe care le deţin cu unele a căror valoare va fi diminuată cu jumătate. Aceasta reprezintă ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria Greciei, în prezent de 350 miliarde de euro.
SURSA: Agerpres