Discuțiile de la Atena s-au întrerupt după ce liderii celor trei partied din guvernul de coaliție al Greciei au aprobat  noi măsuri dure de austeritate, dar nu au fost de acord cu cererea creditorilor de a adduce la buget fonduri de 300 milioane euro prin tăieri de pensii.
Venizelos le-a prezentat un motiv dramatic liderilor coaliției pentru a rezolva rapid diferențele dintre ei, avertizând că “supraviețuirea Greciei din următorii ani” depinde de planul de salvare și de acordul cu creditorii privați privind scăderea datoriei publice.
“Aceasta va determina dacă țara rămâne în zona euro sau dacă locul ei în Europa va fi pus în pericol. Nu mai există spațiu pentru alte amânări: trebuie să privim grecii în ochi, să privim la interesul național și la interesul copiilor noștri”, a spus Venizelos.
Întâlnirea lui Venizelos cu miniștrii de Finanțe din celelalte țări din zona euro este de așteptat să înceapă la ora 17:00 GMT.
Problema care a amenințat ca discuțiile să eșueze reprezintă tăieri de circa 300 milioane euro pe care Grecia trebuie să le implementeze pentru a-și atinge ținta de deficit pentru 2012. În joc este pachetul de salvare de 130 miliarde euro care va permite Greciei să evite falimentul.
Miercuri, cei trei lideri ai partidelor din coaliție au discutat cu premierul Papademos pentru șapte ore și jumătate pe marginea unui nou program de austeritate, care include o reducere cu 22% a salariului minim, concedieri de funcționari publici și renunțarea la multiple cheltuieli pentru crearea locurilor de muncă.