„Am aplicat la fonduri europene cu succes. Nu suficient. Acum ne pare rău. Fiind firmă mare nu mai avem acces la fonduri europene. Am încercat şi la ajutor de stat anul trecut. Am solicitat 13 milioane pentru un proiect de reciclare pentru mase plastice. Am fost prima societate de acest tip din România. Ne-au fost refuzaţi banii, preferând să se acorde toţi banii unei firme mari multinaţionale. Îmi scapă raţiunile. Acum o să aplicăm din nou. Suntem perseverenţi”, a spus Dorel Goia. 

Reprezentantul Teraplast a afirmat că este mai uşor să se studieze un dosar, decât zece şi să fie acordat un ajutor de stat în valoare de 40 de milioane de euro unei firme, decât să fie acordate câte 4 milioane la 10 firme. „Proiectul era de 13 milioane şi ar fi trebuit să luăm 6,5 milioane de euro, jumătate. Şi până la urmă nu ne-am permis să împrumutăm 13 milioane, am împrumutat 4 milioane de euro şi am făcut cu banii noştri, integral, prima parte a proiectului. Anul acesta vom aplica din nou, pentru că suntem perseverenţi. Nu ne-am făcut o analiză, dar luăm vechiul proiect. Din vechiul proiect deja 4 milioane am cheltuit. Probabil că o să mai cerem 4 sau 5 milioane de euro, ceva în genul, pentru că vrem să aibă sens economic ce facem”, a precizat Dorel Goia. 

Potrivit acestuia, proiectul presupune achiziţia de tehnologie ultramodernă pentru procesarea unei alte mase plastice, care se aruncă în gospodăriile populaţiei în fiecare zi. Dorel Goia a explicat că nu este vorba de PET-uri, pe acest domeniu fiind specializată o firmă de la Buzău, care le importă. 

„România nu are facilităţi de procesare de materii prime decât la Buzău şi acum la Bistriţa. Şi ei importă, dar şi noi importăm toate masele plastice, pentru că noi nu cumpărăm PVC de la gropile de gunoi din România, îl cumpărăm din Olanda. De ce? Pentru că acolo proiectele s-au dus până la capăt. Deci, dacă se adună selectiv, după aceea se vinde ce s-a adunat şi este o afacere. La noi se adună selectiv şi se aruncă la groapa de gunoi, deşi s-au cheltuit sume impresionante pentru adunarea selectivă. Sunt fonduri europene”, a spus Dorel Goia. Acesta a precizat că olandezii adună masele plastice utilizate din Anglia şi din ţările Scandinave, materia este transportată 2.200 de km şi este ulterior transformată în materie primă după care este folosită la producţie. 

Dorel Goia a declarat că în România nu există firme specializate care să adune şi care să vândă astfel de PVC post-consum.Agerpres