‘Începând cu 1 ianuarie 2013 va deveni obligatorie pentru întreg sistemul bancar european aplicarea directivei CRD 4 (Capital Requirements Directive n.r.) în ceea ce priveşte implementarea acordului de capital Basel 3, care este un sistem de reguli pentru băncile comerciale. Întreaga comunitate bancară europeană şi românească a constatat că prin introducerea acestei acord de capital, care este foarte restrictiv în ceea ce priveşte asumarea de riscuri de către bănci, există pericolul să scadă foarte tare apetitul băncilor pentru creditarea IMM-urilor, iar în agricultura există foarte multe IMM-uri’, a precizat Gheţea.

Acesta a subliniat că în cadrul acestui acord se consideră că un credit acordat IMM-urilor trebuie ponderat cu risc sută la sută, care înseamnă automat atragerea de mai mult capital de la acţionari.

‘Noi, comunitatea bancară europeană, dar şi cea din România, suntem îngrijoraţi de această problemă’, a subliniat Gheţea.

Potrivit sursei citate, ARB s-a adresat atât Parlamentului European, cât şi Comisiei Europene pentru reanalizarea acestui aspect.

‘Am făcut demersurile necesare la Parlamentul European şi la Comisie. Ne-am alăturat unei voci puternice care se conturează la nivelul sistemului bancar european de a reanaliza acest aspect. Mai devreme sau mai târziu vor vedea că există această problemă şi trebuie să găsim soluţii astfel încât să nu se creeze situaţia neplăcută în care apetitul pentru creditare va scădea’, a adăugat preşedintele ARB.
SURSA: Agerpres