Ghețarii din Groenlanda se topesc în ritm accelerat! Temperaturile ridicate din emisfera nordică sunt vinovate

Marți, Groenlanda a pierdut mai mult de 8,5 miliarde de tone de masă de suprafață și 18,4 miliarde de tone duminică, potrivit Institutului Meteorologic din Danemarca. În timp ce pierderile totale de gheață din această săptămână nu sunt la fel de extreme ca un eveniment similar din 2019, aria stratului de gheață care se topește este mai mare.

„Este o topire semnificativă”, a declarat pentru CNN Ted Scambos, cercetător principal la Centrul Național de Date privind zăpada și gheața de la Universitatea din Colorado.

Pe măsură ce schimbările climatice provocate de om încălzesc planeta, pierderile de gheață au crescut rapid. Potrivit unui studiu recent publicat în revista Cryosphere, Pământul a pierdut 28 de miliarde de tone de gheață de la mijlocul anilor ’90, o mare parte din acestea provenind din Arctic.

„În ultimul deceniu, am văzut deja că topirea suprafeței în Groenlanda a devenit atât mai severă, cât și mai neregulată”, a declarat Thomas Slater, glaciolog la Universitatea din Leeds și co-autor al acestui raport. „Pe măsură ce atmosfera continuă să se încălzească peste Groenlanda, evenimente precum topirea extremă vor deveni mai frecvente”, a adăugat acesta.

Schimbările climatice provoacă mai multe perioade de topire

Deși actuala topire a gheții din Groenlanda nu este un record, amploarea la care apar aceste evenimente este un semnal clar al modului în care schimbările climatice creează mai multe perioade de topire.

„În general, vedem că Groenlanda se topește mai des”, a spus Scambos, care autorizează, de asemenea, actualizările Centrului Național de date privind zăpada și gheața din Groenlanda.

În 2019, Groenlanda a vărsat în mare aproximativ 532 miliarde de tone de gheață. În acel an, un izvor fierbinte neașteptat și un val de căldură din iulie au făcut ca aproape întreaga suprafață a stratului de gheață să înceapă să se topească. Ca urmare, nivelul global al mării a crescut permanent cu 1,5 milimetri.

Pe măsură ce suprafața Groenlandei continuă să se dezghețe, Slater a spus că orașele de coastă din întreaga lume sunt vulnerabile la inundații de furtună, mai ales atunci când vremea extremă coincide cu mareele mari.

Sursă foto: Dreamstime