Tribunalul a respins o contestaţie a DNA şi a menţinut decizia de eliberare condiţionată, luată de Judecătoria sectorului 4.

Decizia este definitivă, iar Gheorghe Popescu va fi eliberat din penitenciar în cursul zilei de miercuri.

În sala de judecată, procurorul de şedinţă a declarat că decizia Judecătoriei sectorului 4 este nelegală, deoarece Gheorghe Popescu nu a îndeplinit fracţia ca să beneficieze de eliberarea condiţionată, deoarece acesta a primit 120 de zile pentru cărţile scrise, însă acestea nu sunt lucrări ştiinţifice şi nu se înscriu în domeniul cercetării.

În plus, procurorul a precizat că Gheorghe Popescu a avut în detenţie o conduită normală, conform cu pregătirea sa, iar eliberarea nu este oportună.

La dosarul trimis în instanţă, Comisia de la Penitenciarul Jilava arăta că Gheorghe Popescu are o condamnare de 1.137 de zile, din care a executat efectiv 570 de zile, la care se adaugă 211 zile calculate ca urmare a muncii prestate în detenţie, astfel încât el a îndeplinit fracţia de 2/3 din pedeapsă necesară pentru eliberarea condiţionată.

În caracterizarea de la dosar se mai arată faptul că Gheorghe Popescu a elaborat şi publicat patru lucrări ştiinţifice, în perioada septembrie 2014 – martie 2015, însă nu sunt amintite şi titlurile acestor cărţi.

Tot la caracterizare se precizează că Gheorghe Popescu a participat în Penitenciarele din Jilava şi Rahova la mai multe activităţi artistice, educative şi religioase, şi anume concursuri tematice, dezbateri, redactare reviste, cenacluri literare, modulele: 'Iniţiere IT', 'Mari imperii', 'Educaţie economică', 'Literatură română', dar şi programe: 'Educaţie prin sport', 'Cuvântul care zideşte', 'Lăudaţi pe Domnul', Programul 'Biserica Ortodoxă Română', 'Forţă şi culturism'.

Pe 4 martie 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Gheorghe Popescu în dosarul transferurilor din fotbal la trei ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, el având şi interdicţia de a fi reprezentant al unui club de fotbal pe durata unui an după ce va fi eliberat din penitenciar.

Acuzaţiile la adresa lui Gheorghe Popescu se referă la nedeclararea unor sume de bani în legătură cu transferurile fotbaliştilor Lucian Sânmărtean (de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos, Grecia) şi Florin Bratu (de la Rapid la Galatasaray, Turcia).

Gheorghe Popescu a fost obligat atunci de instanţă să plătească la ANAF, în solidar cu Jean Pădureanu, Ioan şi Victor Becali, suma de 328.440 lei în contul transferului fotbalistului Lucian Sânmărtean şi 2,2 milioane lei, în solidar cu George Copos şi Ioan Becali, în legătură cu transferul lui Florin Bratu.

De altfel, judecătorii au dispus şi confiscarea de la Gheorghe Popescu a sumelor de 75.000 de dolari şi un milion de dolari, din care a fost scăzută suma de 1.330.000 lei, plătită de acesta cu titlu de impozit pentru transferul fotbalistului Florin Bratu.

Până în prezent, alţi doi condamnaţi din acest dosar au fost eliberaţi condiţionat din închisoare – Jean Pădureanu şi George Copos. AGERPRES