În ce priveşte criza euro, 58 % dintre persoanele chestionate de institutul Infratest Dimap au estimat că dna Merkel a acţionat ”aşa cum trebuie şi eficient”.

Acest fapt nu-i împiedică pe germani să fie din ce în ce mai preocupaţi, 85% dintre ei – un record – estimând că ceea ce este mai rău urmează să vină.

În termeni de popularitate, dna Merkel (conservatoare), realeasă în funcţia de cancelar la sfârşitul lui octombrie 2009, întruneşte acum 66% din opiniile favorabile, cel mai bun scor al său de la sfârşitul lui 2009.

Dna Merkel este urmată de ministrul apărării Thomas de Maiziere, membru al partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), de şeful grupului parlamentar social-democrat (SPD, opoziţie), Frank-Walter Steinmeier, şi de ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble (CDU).

Miniştrii proveniţi din Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal), partenerul său de coaliţie, închid plutonul: Guido Westerwelle (externe) şi Philipp Roesler (economie).

Dna Merkel este însă surclasată de preşedintele ţării Joachim Gauck, care nu are un rol politic: el câştigă 2 puncte ajungând la 81% din opiniile favorabile.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri directe, ceea ce nu este cazul în Germania, Angela Merkel i-ar învinge pe toţi potenţialii săi opozanţi din SPD.

În ceea ce priveşte partidele, conservatorii din CDU-CSU (CDU şi ramura sa bavareză Uniunea Creştin-Socială), condusă de dna Merkel, ar obţine, în caz de alegeri, 35% din sufragii (cu un punct procentual mai mult decât luna trecută), SPD 30% (neschimbat), Verzii 14% (plus 1%), în timp ce extrema-stângă Die Linke şi Partidul Piraţilor ar obţine 7%. FDP ar rata cu un punct pragul de 5% care-i permite să aibă deputaţi în Bundestag.

Sondajul a fost realizat în zilele de luni până miercuri pe eşantioane reprezentative ale electoratului.
Sursa: Agerpres