Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, consideră că sancţiunea de ultimă instanţă pentru statele din zona euro care nu reuşesc să redreseze finanţele publice ar trebui să fie excluderea din uniunea monetară, transmite AFP.

„Avem nevoie de reguli mai stricte, ceea ce înseamnă, pentru cazuri de ultimă instanţă, posibilitatea excluderii din zona euro a statului care nu reuşeşte să-şi pună în ordine finanţele publice. Aceasta perspectivă impune o cu totul altă disciplină”, a afirmat Schäuble pentru publicaţia Bild Zeitung.

Totodată, ministrul a revenit asupra posibilităţii înfiinţării unui fond monetar european, precizând că regulile zonei euro, respectiv Pactul de Stabilitate şi Dezvoltare, nu permit depăşirea crizei actuale.

„Avem nevoie de un astfel de fond. Pactul de Stabilitate nu este suficient. În perioada adoptării acestuia, nimeni nu putea concepe că un stat din zona euro poate falimenta”, a afirmat Schäuble.

Miniştrii de Finanţe din zona euro încearcă să găsească luni o modalitate de a ajuta financiar Grecia, stat care trece printr-o criză a datoriilor.

SURSA: Mediafax