Germania se opune Uniunii Europene. Granițele rămân închis

Executivul european a cerut săptămâna trecută Germaniei şi altor cinci ţări să reducă restricţiile unilaterale ale libertăţii de circulaţie a bunurilor şi persoanelor, apreciind că “au mers prea departe” şi afectează piaţa unică.

Ambasadorul german la Bruxelles a răspuns printr-o scrisoare că “trebuie să menţinem măsurile luate în prezent la frontierele interne, în interesul protecţiei sănătăţii”.

Germania respinge criticile Uniunii Europene

Berlinul şi-a închis aproape în totalitate frontierele cu Republica Cehă şi Tirolul austriac, instituind de marţi restricţii la punctele de trecere cu departamentul francez Moselle.

Într-o scrisoare trimisă ambasadorului german pe lângă UE, Michael Clauss, la 22 februarie, Comisia ceruse explicaţii cu privire la măsurile luate la graniţele cu Republica Cehă şi Austria, apreciind că protecţia populaţiei germane ar putea fi asigurată ‘prin măsuri mai puţin restrictive’.

Controlul la frontiere este necesar atunci când ‘regiunile învecinate având cifre de incidenţă extrem de ridicate au luat măsuri de protecţie mai puţin stricte’ decât în partea germană, a răspuns Clauss într-un mesaj transmis luni, menţionând de asemenea propagarea variantelor de COVID-19 în aceste regiuni.

În ce context sunt posibile restricțiile

Ambasadorul a adăugat că recomandările adoptate de statele membre ale UE prevăd că restricţiile sunt posibile ‘conform principiilor de proporţionalitate şi nediscriminare’ şi ‘ţinând cont de situaţia specifică a regiunilor de frontieră’.

Aceste recomandări – neconstrângătoare din punct de vedere juridic – constituie ‘normele minime’ şi trebuie să fie posibilă depăşirea lor din raţiuni de sănătate publică, a argumentat el, subliniind că guvernul german s-a pronunţat în favoarea unor ‘măsuri mult mai stricte’ în cadrul discuţiilor despre aceste recomandări.

Clauss a respins de asemenea acuzaţia Bruxellesului potrivit căreia Germania a acordat prea puţine excepţii pentru trecerea frontierei, asigurând că perturbările iniţiale intervenite în traficul transfrontalier de mărfuri nu au fost decât momente ‘episodice’.