Germania trimite o undă de șoc în toată Europa și preconizează că în următoarele 4-5 luni va fi o perioadă cruntă. Mesajul care aruncă totul în aer a fost lansat de ministrul german al Economiei. Potrivit acestuia, nemții trebuie să se pregătească pentru 4-5 luni de restricţii severe pentru oprirea infecţiilor cu noul coronavirus. El a spus clar și răspicat  că nu ar trebui să se aştepte că actualele reguli vor fi relaxate rapid. Afirmația ministrului Economiei, Peter Altmaier, a fost făcută pentru publicaţiei Bild am Sonntag, transmite Reuters.

”Nu am scăpat încă de probleme. Nu ne putem permite o închidere repetată, cu o economie care este închisă şi redeschisă în mod constant”, a spus Altmaier.

Trebuie menționat că Germania a impus un set de măsuri care au fost considerate ca parte a unei carantine uşoare. Acțiunile întreprinse pentru stoparea celui de-al doilea val al pandemiei au vizat închiderea restaurantelor. În schimb, şcolile şi magazinele îşi continuă activitatea.

Datele publicate duminică de Robert Koch Institute (RKI) arată că numărul cazurilor zilnice de infectare cu noul coronavirus a crescut cu 16.947, la 790.503. Datele din weekend tind să fie mai scăzute pentru că nu toate datele sunt raportate de autorităţile locale.

Altmaier a spus că Germania trebuie să fie atentă să nu relaxeze prea devreme restricţiile.

”Dacă nu vrem zile cu 50.000 de infecţii noi, aşa cum s-a întâmplat în Franţa acum câteva săptămâni, trebuie să înţelegem acest lucru şi să nu speculăm în mod constant despre ce măsuri pot fi relaxate”, a punctat ministrul. În opinia sa, toate ţările care au ridicat restricţiile prea devreme au plătit un preţ mare în privinţa vieţilor pierdute.

Declarația ministrului german vine să întărească afirmaţiile altor lideri germani. Ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, a afirmat, sâmbătă, în timpul unui eveniment organizat online de partidul conservator al cancelarului Angela Merkel, că urmează săptămâni, posibil luni grele. Preşedintele german al Asociaţiei Medicale Mondiale, Frank Ulrich Montgomery, a avertizat în privinţa unui posibil deficit de paturi şi de personal în spitalele germane. ”Estimarea mea este că va trebui să vorbim despre mai multe restricţii, nu despre vreo relaxare”, a declarat Montgomery publicaţiei Augsburger Allgemeine.