Germania vrea să ia o decizie la care nimeni nu s-ar fi așteptat. Cel care a dat detalii importante pe subiect a fost ministrul german de interne, Horst Seehofer. oficialul a apreciat duminică drept „legitimă” dorinţa ţărilor de a-şi proteja frontierele, în timp ce unele state europene solicită ajutorul UE pentru ridicarea de garduri de sârmă ghimpată şi a împiedica astfel sosirea în masă a migranţilor, potrivit France Presse.

Polonia a cerut astfel 350 milioane de euro şi a mobilizat mii de soldaţi la frontieră pentru a construi un asemenea gard la frontiera sa cu Belarus. Lituania a lansat de asemenea construirea unui gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale cu Belarus, în timp ce miniştrii de interne din 12 ţări ale blocului comunitar (Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) au scris la 7 octombrie Comisiei Europene pentru a cere UE finanţarea acestor construcţii. Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a răspuns vineri că Uniunea Europeană nu va finanţa „garduri de sârmă ghimpată şi ziduri” la frontiere.

Germania: Ni se pare legitimă protejarea frontierei externe

Întrebat despre necesitatea unei astfel de bariere construite de Polonia, ministrul de interne german a declarat publicaţiei Bild:”Ni se pare legitimă protejarea frontierei externe (a UE) într-un mod care să împiedice trecerile clandestine”.

În plus, ministrul de interne german a anunțat că intenţionează să majoreze numărul de poliţişti de frontieră la graniţa cu Polonia, pentru a combate creşterea migraţiei ilegale dinspre Belarus. El a declarat, pentru publicaţia Bild am Sonntag, că 800 de poliţişti federali sunt deja desfăşuraţi la frontieră. Acesta a avertizat că numărul forțelor de ordine care ar urma să se poziționeze la granița cu Polonia ar putea crește, „dacă va fi necesar”.

Horst Seehofer a mai arătat că ar putea fi reintroduse controale la frontieră dacă situaţia nu se va îmbunătăţi