Gazoductul Nord Stream 2 continuă să fie un subiect de dispută între Germania, pe de o parte, şi Franţa şi alţi aliaţi, pe de cealaltă parte. Totuşi, germanii par hotărâţi să finalizeze proiectul început alături de Rusia.

Răspunsul ministrului de Finanţe din Germania a fost unul ferm

Marţi, 2 februarie, Olaf Scholz, ministrul german de Finanţe, s-a declarat convins că gazoductul va fi finalizat. Asta în ciuda presiunilor puternice exercitate de Franţa şi alţi aliaţi ca acest proiect să fie suspendat în urma reprimării mişcării de susţinere a opozantului Aleksei Navalnîi în Rusia, scrie agenţia EFE.

Prezent la forumul jurnalistic “Europa 2021”, Olaf Scholz a fost întrebat despre realizarea până la capăt a acestui proiect costisitor, în valoare de aproximativ 9,5 miliarde de euro, construit în prezent în proporţie de 95%. Ministrul a răspuns cu un “Da” clar.

Merkel şi Macron vor discuta vineri şi despre Nord Stream 2

Reacţia ministrului german de Finanţe survine după ce secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, a cerut suspendarea construcţiei gazoductului. Măsura ar fi venit drept represalii pentru arestarea lui Navalnîi şi reprimarea manifestaţiilor în sprijinul acestuia în Rusia.

Este de aşteptat ca acest subiect să fie pe agenda discuţiilor de vineri, când cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron vor avea o reuniune.

Controversele legate de acest proiect

Nord Stream 2 a fost o sursă de conflicte continue pentru guvernarea Angelei Merkel, care a moştenit acest proiect convenit pe vremea predecesorului ei, social-democratul Gerhard Schroeder. Acesta din urmă este un prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un politician cu interese în cadrul companiei ruse Gazprom.

Partidul Social-Democrat german (SPD), din care face parte şi ministrul Scholz, susţine proiectul Nord Stream 2, nu atât din loialitate faţă de Schroeder, ci mai degrabă pentru că el interesează landul Mecklenburg Pomerania Inferioară, condus de social-democrata Manuela Schwesig.

Chestiunea are numeroase implicaţii, la care se adaugă şi faptul că Scholz este candidatul SPD pentru postul de cancelar la alegerile legislative din 26 septembrie.

În acelaşi timp, presiunile împotriva proiectului sunt multiple, mai ales sancţiunile anunţate de Washington, care se teme că acest gazoduct va spori dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia. De cealaltă parte, Berlinul susţine că proiectul Nord Stream 2 este indispensabil pentru tranziţia energetică şi că sunt în joc nu doar interese germane, ci şi angajamentele asumate faţă de investitorii implicaţi.