Germania a comandat joi 31 de elicoptere multirol NH90 pentru echiparea fregatelor din cadrul marinei sale, un contract evaluat de armata germană – Bundeswehr – la 2,7 miliarde de euro, a anunţat Airbus, liderul consorţiului NHIndustries (NHI), citat de AFP.

Aparatul este produs de consorţiul NH Industries, care reuneşte Airbus Helicopters, Leonardo (Italia) şi Fokker (Olanda). Peste 427 de aparate NH90 de toate tipurile au fost livrate până în prezent către zece ţări.

Această nouă comandă – după cea din octombrie privind livrarea a 10 elicoptere NH90 pentru forţele speciale franceze, oferă perspective Airbus Helicopters.

Portofoliul de comenzi a fost „în scădere cu 40% până la 50% faţă de 2019” din cauza incertitudinilor legate de epidemia de COVID-19, a declarat recent preşedintele Airbus Helicopters, Bruno Even, cotidianului francez Les Echos.

Anul trecut, președintele Franței, Emmanuel Macron, declara că NATO este în moarte cerebrală. Acum, un grup de experți au finalizat un set de propuneri de reformă pentru înnoirea alianței.
Raportul lor, predat miercuri celor 30 de state membre, evocă, între altele, o coordonare mai strânsă între aliaţi prin reuniuni mai frecvente ale miniştrilor de externe sau altfel de reuniuni, cum ar fi de exemplu la nivel de miniştri de interne şi consacrate terorismului.

Ce recomandă grupul de experți

Grupul de experţi recomandă de asemenea accelerarea modului de reacţie în plan politic la apariţia de ameninţări de securitate sau crize internaţionale. În prezent, durează câteva zile ca statele aliate, despre care se presupune că ar trebui să se apere reciproc în cazul unor atacuri, să poată prezenta fie şi numai o declaraţie comună.

Raportul, care conţine circa 140 de recomandări concrete, urmează să fie discutate la reuniunea de săptămâna viitoare a miniştrilor de externe din alianţă.

NATO trebuie să vină cu un plan de acțiune
Ulterior, secretarul general al NATO trebuie să propună un plan de acţiune, împreună cu statele membre, întregul proces urmând să fie finalizat înainte de următorul summit al alianţei, prevăzut să aibă loc în a doua jumătate a lui 2021.

Grupul de experţi a fost creat la sugestia Germaniei, pe fondul dezbaterii încinse generate de remarcile lui Macron, apărute într-un interviu în revista Economist şi care s-au referit la lipsa de coordonare dintre aliaţi în Siria.

Germania prelungește carantinarea parțială

Germania anunță prelungirea restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus până cel puţin pe 20 decembrie. Decizia a fost luată miercuri de cancelarul Angela Merkel împreună cu liderii celor 16 landuri și este foarte probabil ca măsurile să rămână în vigoare şi în luna ianuarie.

„Numărul infectărilor rămâne la un nivel mult prea mare”, a declarat Angela Merkel.

Ea a precizat însă că restricţiile vor fi relaxate în timpul sărbătorilor de Crăciun.

Autorităţile germane au impus pe 2 noiembrie o carantină parţială pentru a putea ţine sub control un al doilea val de COVID-19 care a afectat o mare parte din Europa. Barurile şi restaurantele sunt închise, dar şcolile şi magazinele rămân deschise.