Exporturile, conform datelor ajustate sezonier şi în funcţie de zilele lucrătoare, au crescut în aprilie cu 1,9% comparativ cu martie, când au înregistrat un avans de 0,5%, a anunţat oficiul federal de statistică. Este cea mai semnificativă creştere din mai 2012. Economiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la un avans de 0,1%.

În aprilie importurile au urcat cu 2,3%.

Încrederea mediului de afaceri în economia Germaniei a crescut în mai pentru prima dată în ultimele trei luni, după ce iarna neobişnuit de lungă a întârziat redresarea. În aprilie, comenzile fabricilor au scăzut iar producţia industrială probabil a stagnat.

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) va publica astăzi noile estimări privind creşterea economiei în acest an.

‘Mulţi spun că veştile bune din comerţ vor impulsiona economie Germaniei, orientată spre export, în trimestrul doi din 2013. Consumul privat continuă să rămână robust dar investiţiile rămân slabe’, a declarat Jens Kramer, economist la NordLB în Hanovra.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus, luni, la jumătate estimările privind creşterea economică care va fi înregistrată de Germania în acest an, dar a adăugat că cea mai mare economie europeană va înregistra o revenire în a doua jumătate a lui 2013.

‘Pe fondul unor incertitudini ridicate în zona euro, estimăm că PIB-ul Germaniei va creşte cu aproximativ 0,3% în 2013, comparativ cu estimările noastre anterioare care preconizau o creştere de 0,6%’, a informat FMI.

De asemenea, şeful misiunii FMI în Germania a declarat că şi în 2014 creşterea economică va fi uşor mai mică decât se preconiza iniţial. În locul prognozelor anterioare potrivit cărora în 2014 economia germană va înregistra o creştere de 1,5%, cel mai probabil creşterea de fi de aproximativ 1,3%, a spus Subir Lall.

În raportul său anual cu privire la economia germană, FMI a apreciat că autorităţile de la Berlin au făcut ce trebuia atunci dând a redus deficitul bugetar însă în acelaşi timp a apreciat că Berlinul ar trebui să evite ‘supra-performanţa’ în domeniul consolidării fiscale deoarece ar putea conduce la recesiune în condiţiile unei creşteri economice modeste.

Graţie reformelor structurale adoptate în urmă cu câţiva ani, Germania a făcut faţă crizei datoriilor suverane mult mai bine decât partenerii din zona euro, evitând intrarea în recesiune chiar dacă economia a încetinit. Guvernul german este mai optimist decât FMI şi pentru acest an mizează pe o creştere de 0,5%, în condiţiile în care în primul trimestru economia germană a înregistrat un avans de 0,1%. AGERPRES