‘Din cauza războiului pe care îl duce colonelul Muammar Gaddafi contra propriului său popor, situaţia din Libia este extrem de dificilă’, a explicat ministrul german de externe, Guido Westerwelle, într-un comunicat.

Ministerul de Externe precizează, totodată, că este urgent nevoie de acordarea unei finanţări, deoarece activele îngheţate ale lui Muammar Gaddafi nu pot fi încă deblocate. Împrumutul va fi returnat din fondurile lui Gaddafi dupa ce vor fi deblocate pentru noul guvern libian de către Consiliul de Securitate al ONU.

Decizia urmează după reuniunea din 16 iulie a.c. de la Istanbul, unde ţări occidentale şi din regiune au declarat că opozanţii reprezintă puterea legitimă în Libia şi că le dau acces la fonduri vitale.

Şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, a anunţat luna trecută că Germania recunoaşte Consiliul Naţional de Tranziţie ca reprezentant legitim al Libiei.

Germania nu a participat la votarea rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate al ONU privind Libia care autorizează recurgerea la forţă pentru a-i proteja pe civilii libieni, după care a refuzat orice participare la operaţiunea NATO.

Potrivit AFP, Germania este singura ţară din Uniunea Europeană şi NATO care a reacţionat astfel, atrăgând criticile aliaţilor.

Libia este răvăşită de cinci luni de un război civil după o revoltă contra colonelului Gaddafi, aflat la putere de peste 40 de ani.

Bombardamentele NATO au împiedicat căderea unor oraşe controlate de opozanţi înarmaţi, dar nu au reuşit să provoace căderea regimului.
SURSA: Agerpres