Ursula von der Leyen a declarat că "la NATO nu există un cont în care sunt înregistrate datoriile". Ea a adăugat că Germania intenţionează să atingă pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare până la jumătatea deceniului următor şi că a lega acest lucru doar de NATO este incorect. 

Sâmbătă, la numai o zi după ce s-a întâlnit la Casa Albă cu cancelarul german Angela Merkel, Trump a scris pe Twitter: "Germania datorează sume imense de bani NATO & Statele Unite trebuie să fie plătite mai mult pentru apărarea puternică şi foarte costisitoare pe care o oferă Germaniei!" 

Merkel, care a reiterat angajamentul Germaniei de a-şi creşte cheltuielile de apărare la 2% din PIB până în 2024, a declarat că anul trecut Berlinul şi-a sporit cheltuielile de apărare cu 8%. Potrivit raportului anual al NATO, dat publicităţii în această lună, în 2016 cheltuielile pentru apărare ale Germaniei au reprezentat 1,2% din PIB, faţă de 1,18% în 2015. 

Dincolo de cheltuielile pentru apărare, Von der Leyen a făcut apel şi la o împărţire echitabilă a sarcinilor în rândul ţărilor care fac parte din coaliţia împotriva Statului Islamic. Ministrul apărării german a apreciat că este nevoie de "un concept modern de securitate", care să includă nu doar o Alianţă Nord-Atlantică modernă, dar şi o uniune europeană a apărării şi investiţii în Organizaţia Naţiunilor Unite. 

DPA aminteşte că administraţia Trump a publicat recent proiectul de buget pe anul 2018, care consfinţeşte reduceri majore de cheltuieli în ajutoarele internaţionale şi la Departamentul de Stat al SUA. În prezent, SUA acoperă circa 28% din costurile misiunilor de menţinere a păcii ale ONU, sau 7,9 miliarde de dolari anual. Germania acoperă doar 6% din aceste cheltuieli. 

 AGERPRES