Dupa cum stau lucrurile, Georgia se va reface foarte rapid dupa distrugerile provocate de armata rusa in timpul invaziei de acum o luna. Vicepresedintele american Dick Cheney a anunat ca tara sa pregateste un ajutor de un miliard de dolari pentru Georgia, „atat la nivel umanitar, cat si pentru refacerea economiei”. Declaratia a fost facuta chiar la Tbilisi, in timpul unei scurte vizite din cadrul unui turneu ce va cuprinde Azerbaidjan, Ucraina si Italia.

De la inceperea conflictului pana acum, SUA au pompat in Georgia ajutoare de 30 milioane dolari, incluzand aici si cele 1.200 tone de mancare si diverse materiale umanitare. Anul trecut, SUA a mai investit in Goergia 63 milioane dolari, in principal pentru pregatirea soldatilor, a granicerilor si a politistilor.

Secretarul de stat Condoleezza Rice a precizat ca prima transa din ajutor va fi de 570 milioane dolari si va veni chiar in acest an, iar  restul sumei va veni anul viitor, in functie de cat de rapid va fi aprobata de urmatoarea administratie de la Washington. Astfel, Georgia va deveni unul dintre principalii receptori ai ajutoarelor americane, precum Israel, Egipt si Irak.