În timpul dineului de la deschiderea summitului liderilor din Asia-Pacific APEC, desfăşurat la Beijing, preşedintele Chinei, Xi Jinping, discuta cu liderul american Barack Obama, aşezat la dreapta sa. În stânga liderului chinez se afla soţia sa, Peng Liyuan, care vorbea cu Vladimir Putin. Probabil din cauza frigului, Putin s-a ridicat fără nici o ezitare şi a luat un şal pe care l-a aşezat pe umerii delicaţi ai primei doamne a Chinei, într-o mişcare periculos de apropiată cu un flirt, după cum comentează Washington Post în ediţia electronică.

Peng Liyuan, care s-a confruntat cu situaţia neplăcută de a sta la cină alături de soţul său cu haina altui bărbat pe umeri, a rezolvat problema rapid. După cinci secunde – suficient pentru a arăta apreciere faţă de gestul cavaleresc, dar destul de puţin pentru a nu atrage atenţia asupra momentului – soţia liderului chinez s-a ridicat, i-a dat unui asistent haina primită de la Putin şi s-a îmbrăcat cu o jachetă.

Televiziunea de stat chineză CCTV a difuzat imagini cu această scenă, însoţite de remarcile comentatorilor. "Tocmai l-am văzut pe preşedintele Putin aşezând atent o haină pe umerii lui Peng Liyuan". Momentul inedit a generat numeroase comentarii pe Internet, inclusiv pe Weibo şi alte reţele de socializare chineze. "Prima doamnă este fermecătoare, într-adevăr", a scris un utilizator cu numele Li Shigong. "Forţele străine ostile pur şi simplu nu pot rezista şi trebuie să pună mâna", a glumit un altul. "Tot ce pot face Obama şi Xi este să privească", a afirmat un comentator.

Cenzorii chinezi au acţionat însă rapid, astfel că înregistrarea video a fost retrasă de pe Sina Weibo şi de pe site-ul Phoenix TV, precum şi comentariile picante, notează Washington Post.

Nu este prima dată când Putin face un gest de afecţiune către Peng Liyuan. Anul trecut, el i-a oferit un buchet de flori şi un zâmbet larg, cu ocazia unui summit China-Rusia, comentează cotidianul american.