Firma italiana Generali si grupul ceh PPF, ambele prezente pe piata asigurarilor din Romania, poarta discutii pentru infiintarea unei companii mixte cu scopul unificarii operatiunilor in Europa Centrala si de Est.

Moody’s nu va modifica ratingurile acordate Generali, in urma anuntului, se arata intr-un comunicat al agentiei de rating.

 

Tranzactia anuntata ieri de Generali, propune reunirea, sub umrela unui holding, a operatiunilor de asigurari ale PPF Group (prezent in Cehia, Slovacia si alte piete ale Europei de Est, incusiv Romania) cu operatiunile Generali din Europa de Est.

 

Grupul nou infiintat va avea sediul in Praga si va fi detinut in proportie de 51% de Generali Group. Potrivit termenilor acordului intre cele doua firme, Generali va plati 1,1 miliarde de euro catre PPF pentru controlul asupra participatiei majoritare.

 

Valoarea activelor Generali implicate in tranzactie se ridica la 1,5 miliarde de euro, in timp ce valoarea Ceska Pojistovna a fost stabilita la 3,6 miliarde de euro.

Tranzactia ar putea fi incheiata in a doua jumatate a acestui an si va spori profitul net al Generali cu 2,2% pana in anul 2008.

 

PPF Investments, care a preluat recent societatea romaneasca de asigurari Ardaf, a fost infiintata in 2005 si este o companie de administrare a investitiilor de private equity, specializata in tarile in tranzitie.  

 

Desi nu a modificat ratingul Generali, Moody’s a subliniat “potrivirea strategica” dintre operatiunile de asigurari Generali si cele ale PPF. Reprezentantii agentiei de rating sunt de parere ca Generali va putea beneficia, in urma acordului, de un acces sporit la pietele de asigurari din Estul Europei, la noi canale de distributie dar si la sinergii cu privire la costuri.

 

Sursa: Capital 27 Aprilie 2007