General Electric (GE) si British Petroleum (BP) au format o alianta pe plan global pentru a dezvolta si implementa tehnologii pe baza de hidrogen, urmand sa dezvolte cinci termocentrale, informeaza un comunicat GE.

BP si-a anuntat recent intentia de a forma Hydrogen Energy, o noua companie care va fi detinuta impreuna cu Rio Tinto, al carei obiectiv va fi sa identifice, sa construiasca si sa puna in functiune centrale pe baza de hidrogen, cu captare si stocare de carbon.

Pentru inceput, companiile estimeaza ca vor colabora pentru punerea in practica a tehnologiei de gazificare si a tehnologiei pentru turbine detinute de GE, urmand sa dezvolte cinci termocentrale pe baza de hidrogen care se vor alimenta cu cocs de petrol sau carbune bituminos. Ca un prim pas, BP si GE estimeaza ca proiectul alimentat cu cocs de petrol, care este in curs de planificare in Carson, California, unde Edison Mission Energy este partener Hydrogen Energy, sa utilizeze tehnologia GE. In plus, GE Energy Financial Services va avea oportunitatea de a investi capital in proiectele oferite de BP.

Se estimeaza ca fiecare centrala la scara comerciala pe baza de hidrogen, va genera aproximativ 500 MW de electricitate, o cantitate suficienta pentru a alimenta aproximativ 325 000 de locuinte din Statele Unite. O singura asemenea termocentrala de 500 MW, alimentata cu carbune in conditii de captare si stocare geologica a 90 la suta din carbon, va capta aproximativ patru milioane tone de dioxid de carbon pe an – aceeasi cantitate care ar fi atinsa daca s-ar elimina 615 000 automobile de pe soselele din Statele Unite. 

Sursa: Capital 07 Iunie 2007